Înalt oficial: Germania doreşte evitarea unui Brexit fără acord

O pancartă cu un mesaj anti-Brexit (Daniel Leal-Olivas/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
24.01.2019

Ministrul german Peter Altmaier a insistat că Germania doreşte să prevină un Brexit fără acord şi a indicat că negocierile ar trebui redeschise pentru a se ajunge la o concluzie satisfăcătoare a problemei Brexitului.

La întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia, ministrul federal german pe Probleme Economice şi Energie, Peter Altmaier, a explicat că Germania consideră că un Brexit fără acord trebuie să fie evitat, potrivit Express.co.uk.

“În cazul în care Parlamentul şi Guvernul britanic ar cere o astfel de prelungire [a negocierilor], cu siguranţă aceasta ar trebui luată în considerare. Trebuie evitat un Brexit fără acord”, a susţinut el.

Negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat la rândul său că Uniunea Europeană ar prefera ca Marea Britanie să evite ieşirea din bloc fără acord.

“Un Brexit fără acord poate fi oprit doar dacă parlamentarii se unesc în jurul unei majorităţi pozitive pentru o altă soluţie”, a precizat Barnier.

Comentariile lui Barnier au părut să sugereze că Bruxelles-ul se va opune prelungirii negocierilor de doi ani, prevăzute de Articolul 50, doar pentru a permite Marii Britanii să continue să dezbată pentru a obţine rezultatul preferat.

Probabilitatea ca Marea Britanie să rămână în UE după data planificată pentru ieşire – 29 martie 2019 – a crescut după ce cancelarul din umbră John McDonnell a semnalat că laburiştii ar putea susţine planurile de prelungire a Articolului 50 pentru a evita un Brexit fără acord.

Dar Jacob Rees-Mogg, un susţinător influent al Brexitului, a sugerat că guvernul britanic ar putea preveni prelungirea negocierilor prin blocarea Parlamentului înainte ca parlamentarii să aibă şansa să voteze acordulu de ieşire, această procedură fiind cunoscută sub numele de prorogare.

De asemenea, Rees-Mogg a diminuat şansele ca membrii Grupului de Cercetare Europeană, pe care îl conduce, ar putea renunţa la opoziţia împotriva acordului de retragere negociat de premierul Theresa May, care a suferit în urmă cu câteva zile o înfrângere zdrobitoare în Parlament.

În 29 ianuarie, Parlamentul britanic va vota probabil o serie de amendamente la acordul propus de parlamentari, precum prelungirea procesului de retragere şi puteri parlamentare mai mari pentru a bloca un Brexit fără acord. Votul nu va avea caracter obligatoriu, însă va servi ca test pentru schimbările pe care May le-ar putea lua în considerare la acordul de ieşire.

Al doilea vot parlamentar cu caracter obligatoriu asupra acordului pentru Brexit ar urma să aibă loc în luna februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor