Grecia, Israel şi Cipru vor semna un acord pentru construcţia unei conducte de gaz pe 2 ianuarie

(Captură Foto)

Grecia, Cipru şi Israel au convenit să avanseze un proiect privind construcţia unei conducte care transportă gaz natural din estul Mediteranei către Europa, a declarat duminică biroul premierului grec Kyriakos Mitsotakis.

Kyriakos Mitsotakis, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi Nicos Anastasiades, preşedintele Ciprului, vor semna un acord cu privire la aşa-numita conductă EastMed la Atena, pe 2 ianuarie.

Acordul va fi încheiat atunci când Italia îşi va da, de asemenea, acceptul, se anunţă în comunicat, fără a oferi detalii suplimentare.

Guvernele europene şi Israelul au convenit în aprilie să demareze un proiect pentru o conductă care să treacă prin Mediterana pentru transportul gazelor naturale din Israel în Europa, stabilind o dată ţintă pentru 2025.

Europa doreşte să-şi diversifice aprovizionarea cu energie, iar Grecia vrea să se promoveze ca hub pentru tranzitul gazelor din estul Mediteranei pe continent.

Cel mai recent anunţ survine la câteva săptămâni după ce Turcia şi Libia au semnat un acord privind stabilirea unui culoar exclusiv în Mediterana, evoluţie care ar putea complica disputele Turciei cu ţările din zonă.

La începutul lunii decembrie, Grecia l-a expulzat pe ambasadorul libian, din cauza acordului dintre Tripoli şi Ankara care stabileşte un culoar prea apropiat de insula greacă Creta.