Parlamentarii englezi deschid calea pentru planurile de Brexit întocmite de May
alte articole
Camera Comunelor a Parlamentului Regatului Unit a votat pentru continuarea demersurilor referitoare la proiectul de lege privind activarea articolului 50, aducând-o pe Theresa May, primul-ministru al Marii Britanii, mai aproape de negocierea ieşirii statului din Uniunea Europeană. Aceasta a susţinut că doreşte ca discuţiile cu privire la Brexit să înceapă până la sfârşitul lui martie.
În ciuda dezacordurilor parlamentarilor din opoziţie şi chiar a unor membri ai Partidului Conservator al prim-ministrului Theresa May, camera inferioară a votat miercuri în favoarea proiectului de lege pentru activarea articolului 50 care conferă guvernului puterea să înceapă retagerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
A fost primul vot în Parlament privind Brexitul după ce hotărârea judecătorească dată de Curtea Supremă a forţat-o pe May să obţină acordul legiuitorilor înainte de declanşarea negocierilor de ieşire.
Votul permite ca proiectul de lege să avanseze într-o nouă etapă, să fie prezentat comisiei, unde membrii parlamentului vor examina cu mare atenţie legislaţia şi vor încerca să modifice proiectul înainte de a fi înaintat Camerei Lorzilor, care trebuie să dea aprobarea, de asemenea.
Votarea – care a înregistrat 498 voturi pentru şi 144 împotrivă – a avut loc după ce parlamentarii au încercat să stopeze prin vot o serie de modificări întemeiate, de retragere a “Notificării Uniunii Europene de Retragere a Proiectului de Lege” din procedurile parlamentare ulterioare.
Trecerea proiectului de lege nu a fost o surpriză, întrucât Partidul Conservator al prim-ministrului domină cu o majoritate de 16 locuri din totalul de 650 de voturi în Camera Comunelor. Liderul principal al opoziţiei, Jeremy Corbyn, care este şi preşedintele Partidului Laburist, le-a cerut membrilor săi să nu voteze împotriva proiectului de lege.
Aprobat, dar nu fără opoziţie
Cu toate acestea, votul afirmativ nu a fost necontestat, după cum numeroşi membri ai Partidului Laburist din parlament s-au divizat de liderul lor – în unele cazuri chiar renunţând la posturile cheie de miniştri care şed pe banca din faţă a parlamentului – votând împotriva proiectului de lege, fie ca o chestiune de conştiinţă, fie ca împuterniciţi ai alegătorilor lor.
Mai mult, un parlamentar conservator, fost ministru de Finanţe şi secretar la Interne, s-a delimitat de asemenea de conducerea conservatoare pro-Brexit şi a votat împotriva proiectului de lege, argumentând că guvernul lui May conduce Marea Britanie într-o expediţie donchişotească.
Pe parcursul dezbaterii, legiuitorii pro-Brexit au înfruntat membrii parlamentului care s-au opus, aducând argumente conform cărora proiectul de lege era strict pentru a îndeplini voinţa poporului britanic de a ieşi din blocul de 28 de membri, după cum a fost exprimat prin referendum, în data de 23 iunie 2016.
Mai întâi Camera Comunelor, apoi Camera Lorzilor
Guvernul lui May a anunţat că va publica joi un raport informaţional, detailiind planul oficial al negocierilor cu Bruxelles-ul. Politica acestui act ar putea influenţa modul în care legiuitorii caută să modifice proiectul de lege pentru activarea articolului 50 în etapele parlamentare care vor urma.
După etapa din comisie, proiectul de lege pentru activarea articolului 50 se va întoarce la Camera Comunelor pentru dezbateri generale adiţionale, la începutul săptămânii următoare. Un vot final asupra proiectului de lege este fixat pentru miercuri, 8 februarie. Este foarte probabil să treacă, după care va merge la Camera Lorzilor.