Parlamentar SPD, la Bucureşti: ”Serviciul german de informaţii nu poate fi slujitorul NSA” (video)

Christian Flisek, parlamentar SPD
Christian Flisek, parlamentar SPD (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Christian Flisek, parlamentar SPD şi membru al Comisiei speciale de anchetă a activităţii NSA în Germania, a explicat astăzi în cadrul dezbaterii ”Ce au voie serviciile de informaţii să facă? Securitate şi libertate în era digitală”, organizată de IER şi Fundaţia Friedrich Ebert, ce mandat are această comisie şi cum funcţionează. În opinia sa, supravegherea în masă nu este acceptabilă şi este nevoie de un cadru legislativ care să protejeze drepturile fundamentale ale cetăţenilor germani şi străini la nivel naţional şi de o cooperare între servicii pe baza de standarde comune.

”Noi, SPD, credem că nu putem asigura securitatea internă şi externă fără servicii secrete, dar libertăţile civile nu trebuie sacrificate. Este nevoie ca libertatea şi securitatea să fie puse în balanţă, iar interesele apărate să fie bine cântărite”, a declarat social-democratul la Bucureşti. El a arătat că mandatul Comisiei din care face parte este de a investiga cooperarea serviciilor germane de informaţii cu toate statele ”Five Eyes”: Australia, Canada, Noua Zeelandă, Marea Britanie şi SUA, în perioada 2001-2014 pentru a vedea dacă datele personale ale cetăţenilor germani au fost colectate la scara largă, dacă aceste nereguli au fost constatate sau nu de serviciile secrete germane şi transmise mai departe guvernului federal, care la rândul său trebuia să dea la timp informaţiile Parlamentului.

În prezent, scandalul NSA este în toi în Germania. Potrivit revistei Spiegel, Serviciul german de informaţii externe (BND) a ascuns ani de zile faptul că NSA i-a cerut şi date legate de companii precum EADS, Eurocopter şi despre instituţii şi politicieni europeni, folosindu-se de cooperarea anti-teroristă cu Germania. Americanii le-au solicitat nemţilor informaţii despre concerne europene de apărare, politicieni europeni, faptă ce se încadrează potrivit presei germane la spionaj industrial. Nu numai că au cerut aceste date filtrate, dar le-au şi obţinut de la oficialii BND, care se pare că le-au transmis toate datele cerute fără să raporteze către autoritatea de supraveghere, cancelaria, după ce au căutat pe baza selectorilor - numerele de telefon, adrese de e-mail şi IP-uri - în baza lor de date.

Comisia specială de anchetă a activităţilor NSA în Germania a tot făcut presiuni asupra cancelariei să-i prezinte selectorii trimişi de SUA pentru a vedea ce au urmărit să afle americanii. Washingtonul respinge chiar şi varianta ca un singur om, un reprezentant special, să aibă acces la liste şi apoi să informeze membrii Comisiei parlamentare. Merită amintit şi faptul că tot comisia specială a fost cea care a cerut verificarea informaţiilor predate de BND către NSA, ceea ce a dus la identificarea a nu mai puţin de 40.000 de selectori ai NSA care n-aveau legătură cu acordul încheiat între SUA şi Germania.

În acest context, Christian Flisek a subliniat faptul că pentru prima oară preşedintele serviciului de informaţii externe şi alţi membri ai serviciilor au fost audiaţi în cadrul unei şedinţe publice în Parlament. Pe de altă parte, parlamentarul a afirmat că, în prezent, în Germania se dezbate o nouă strategie de control şi supraveghere a serviciilor secrete de către Parlament şi se încearcă şi soluţionarea unor probleme precum lipsa unui cadru legislativ pentru supravegherea străinilor. În plus, politicianul german a arătat că ”nu putem permite agenţiilor străine să opereze într-un cadru ilegal şi trebuie să umplem vidul legislativ legat de serviciile străine”.

Referitor la imperativele legate de securitate, parlamentarul SPD a accentuat faptul că Germania n-a fost lovită până acum de atentate teroriste, care ar schimba complet dezbaterea, dar expansiunea Statului Islamic în Orientul Mijlociu aduce noi ameninţări legate de întoarcerea teroriştilor în Europa.

”Nu putem permite agenţiilor străine să opereze într-un cadru ilegal şi trebuie să umplem vidul legislativ legat de modul cum operează acestea”.

În opinia lui Flisek, în acest context cooperarea între servicii secrete prietene din diverse ţări este esenţială, dar ea trebuie să aibă loc pe baza unor principii şi standarde comune. ”Bundesnachrichtendienst-ul (BND) nu poate fi un lacheu subordonat al NSA, mai ales cu încălcarea drepturilor individuale ale germanilor”, a mai spus parlamentarul german, care a recunoscut că filosofia germană şi cea americană sunt diferite pe această temă, dat fiind că în SUA colectarea de date nu este considerată contrară drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. ”Americanii nu înţeleg de ce germanii se revoltă ]n ceea ce priveşte spionarea prietenilor şi de ce avem un comitet de analiză”, a precizat politicianul.

”Nu sunt pentru un serviciu de informaţii european. Intelligence-ul este şi va rămâne o treabă naţională. Avem nevoie de standarde comune în această cooperare între serviciile secrete, dar este clar că ţări ca Rusia sau China nu vor vrea să se alăture unor angajamente în acest sens. Noi ne vom face temele la nivel naţional privind un cadru legislativ clar care să-i protejeze pe cetăţenii germani şi europeni”, a concluzionat membrul Comisiei speciale de anchetă a activităţilor NSA în Germania.

Citiţi şi: Cum a ajuns serviciul secret german să spioneze obiective europene pentru NSA

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne