Agenţiile străine de spionaj tensionate din cauza dezvăluirilor serviciului secret german

Rapoartele care susţin că serviciul secret german (BND) a ajutat agenţii americani să spioneze ţinte europene ar putea duce la izolarea BND-ului. Se crede că un anumit număr de agenţii străine de spionaj au pus sub semnul îndoielii cooperarea cu Berlinul, conform Deutsche Welle.
Sediul BND în Bad Aibling, Germania. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.05.2015

Rapoartele care susţin că serviciul secret german (BND) a ajutat agenţii americani să spioneze ţinte europene ar putea duce la izolarea BND-ului. Se crede că un anumit număr de agenţii străine de spionaj au pus sub semnul îndoielii cooperarea cu Berlinul, conform Deutsche Welle.

Printre ţintele europene vizate de Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) se numără grupul Airbus, grupul industrial Siemens, preşedinţia franceză şi Comisia Europeană.

Ziarul german Bild, care a citat surse anonime din serviciile de informaţii americane, NSA suspecta grupul Siemens că furnizează echipamente de telecomunicaţii serviciilor secrete ruse. Totuşi, încă nu este clar daca BND a ajutat efectiv NSA să spioneze compania Siemens.

Ziarul german “Welt am Sonntag” a raportat duminică că mai mulţi reprezentanţi ai serviciilor străine de informaţii şi-au exprimat temerile faţă de colegii lor germani. În prezent, BND cooperează cu 451 de servicii de informaţii din 167 de ţări.

Un interes aparte planează asupra gradului de cooperare benevolă a BND cu NSA, în condiţiile în care agenţia americană şi-a extins programele sale de supraveghere pentru a detecta potenţiale ameninţări teroriste la adresa oficialilor europeni şi a companiilor europene – şi mai mult, cât a ştiut despre asta guvernul federal al Germaniei.

Opoziţia germană a lansat un proaspăt atac politic asupra cabinetului cancelarului german Angela Merkel, susţinând că guvernul acesteia nu a făcut nimic pentru a opri BND să spioneze pentru SUA.

Fostul contractor NSA Edward Snowden a declarat vineri într-un comentariu publicat în mass media germană că supravegherea în masă este folosită la o scară mare – parţial pentru a ajuta spionajul industrial.

În acelaşi timp, ministrul german de interne Thomas de Maiziere neagă că ar fi minţit Parlamentul în privinţa cooperării cu NSA.

Pentru a clarifica acuzaţiile, social-democraţii germani – partenerii majori de coaliţie ai creştin-democraţilor lui Merkel – au cerut o listă de “selectori”. Aceştia includ adrese IP, termeni de căutare şi nume pe care BND le-a monitorizat în numele americanilor, susţine Deutsche Welle.

Mass media germană a raportat joi că BND şi-a restricţionat puternic cooperarea cu partenerul său american în urma scandalului. Aparent, agenţia germană schimbă cu NSA doar interceptări telefonice şi faxuri dar nu şi date de Internet, numai dacă este oferită o justificare. Această justificare este deja necesară pentru a împărtăşi datele de telefonie şi de fax.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor