Parcul eolian de la Fântânele-Cogealac a început perioada de testări

Turbine eoliene. (MARTIN BERNETTI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.11.2012

Ultima dintre cele 240 de turbine eoliene din parcul eolian Fântânele-Cogealac din Dobrogea a fost conectată joi la reţea, ajungand la o capacitatea instalată de 600 MW, a anunţat CEZ România.

Astfel, acesta a devenit cel mai mare parc eolian continental din Europa, care poate asigura energia electrică necesară pentru peste un milion de gospodării din România în fiecare an.

CEZ România a anunţat joi că au intrat intrat în faza de testări, în timpul căreia vor analiza cu atenţie toţi parametrii şi performanţele operaţiunilor cu turbine eoliene.

“Folosim o tehnologie de ultimă generaţie a turbinelor eoliene care asigură eficienţă şi siguranţă ridicate într-o gamă largă de condiţii meteo. Acest lucru măreşte semnificativ capacitatea de producţie a Parcului Eolian,” a declarat Stephan Ritter, Manager General pentru Surse regenerabile în cadrul General Electric, care este principalul furnizor al turbinelor.

Prima turbină a Parcului Eolian Fântânele-Cogealac a fost lansată pe data de 1 iunie 2010, la ora 17: 25.

“În ultima faza de finalizare a Parcului Eolian, am lucrat din greu şi am conectat până la patru turbine pe saptămână. Acest Parc eolian este una dintre cele mai bune investiţii ale noastre şi, de asemenea, unul dintre cele mai semnificative proiecte de acest fel la scara globală,” a precizat Tomáš Pleskač, directorul Diviziei Distribuţie şi Achiziţii Externe.

De când a fost conectată prima turbină, Parcul Eolian a generat deja 1.646 TWh de energie electrică.

“Când am intrat în acest proiect, România avea abia 14 MW capacitate instalată în turbine eoliene, iar acum doar în Parcul Eolian Fântânele-Cogealac sunt 600 MW instalaţi,” a subliniat Ondřej Šafář, Project Manager al Parcului Eolian Fântânele-Cogealac.

Parcul Eolian Fântânele-Cogealac este situat pe un lot de pământ într-una dintre cele două zone cu cel mai mare potenţial eolian din Europa, în regiunea română Dobrogea, la 17 km de Marea Neagră. Fiecare dintre turbinele eoliene este înaltă de 100 de metri şi are un diametru al rotorului de 99 de metri.

Anul trecut, CEZ a beneficiat de 40% cotă pe piaţa locală de certificate verzi datorită noului parc eolian.

Grupul CEZ a achiziţionat proiectul pentru construirea Parcului Eolian Fântânele-Cogealac de la Continental Wind Partners LLC în august 2008. Investiţia totală a Grupului CEZ în acest proiect a ajuns la 1,1 miliarde de euro (aproximativ 27 miliarde de coroane ceheşti).

Rata de rentabilitate a investiţiei este mare în acest caz: puţin după primele 3 trimestre ale anului 2012, Parcul Eolian Fântânele-Cogealac a contribuit cu un miliard de coroane ceheşti la rezultatele financiare totale ale Grupului CEZ pentru perioada menţionată.

Grupul CEZ va folosi experienţa acumulată în timpul construcţiei Parcului Eolian Fântânele - Cogealac, inclusiv pe cea a experţilor din România, pentru proiectul Eco-Wind planificat în Polonia. Pe aceeaşi direcţie cu noua sa strategie, anunţată în decembrie 2011, CEZ a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al unei companii poloneze dezvoltatoare de parcuri eoliene, Eco - Wind Construction Poland, care are un portofoliu de 15 proiecte aflate în diferite faze de implementare, cu o capacitate totală planificată de aproximativ 700 MW.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor