Parchetul ÎCCJ: Nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale

. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
16.08.2012

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a clarificat problema anchetelor desfăşurate în ultimele zile, legate de referendumul de pe 29 iulie. Responsabilii de la Parchet au precizat că în cele peste 500 de dosare nu sunt cercetate persoanele care au votat şi nu este verificat modul în care cetăţenii au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale.

Ei au mai afirmat că în dosarele privind referendumul este necesară audierea mai multor persoane despre care există indicii că au fost trecute fictiv pe listele electorale permanente sau suplimentare. Înainte de a fi ascultaţi, martorii depun jurământ cu mâna pe cruce sau pe Biblie.

Precizările au fost făcute la cererea preşedintele interimar, Crin Antonescu, care a cerut explicaţii publice legate de scopul, mijloacele şi natura cercetărilor pe care procurorii le fac în ultimele zile în legătură cu desfăşurarea referendumului.

Cei de la Parchet au mai afirmat că o parte din cele peste 500 de dosare sunt înregistrate pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde se efectuează cercetări cu privire la comiterea unor infracţiuni prevăzute de Legea 78/2000.

"Prin cercetările derulate în aceste dosare penale nu se verifică modul în care au votat cetăţenii şi nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale", a precizat Ministerul Public.

Responsabilii de la Ministerul Public au cerut reprezentanţilor celorlalte puteri "să se abţină de la declaraţii care ar putea fi interpretate ca presiuni la adresa procurorilor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor