Parchetul General, sesizat de Ministerul Mediului după controalele la Holzindustrie şi la furnizorii de lemne

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a transmis rapoartele de control care vizează activitatea mai multor operatori din sectorul forestier către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se precizează într-un comunicat de presă remis joi de minister.
Protest pentru salvarea pădurilor, Piaţa Universităţii, 7 iunie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
30.07.2015

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a transmis rapoartele de control care vizează activitatea mai multor operatori din sectorul forestier către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se precizează într-un comunicat de presă remis joi de minister.

Decizia a fost luată în vederea efectuării de cercetări specifice care să stabilească dacă aspectele prezentate întrunesc elementele constitutive ale unor infracţiuni.

"Reamintim că, în urma apariţiei în presă a mai multor articole care vizează posibile nereguli produse în sectorul forestier, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu a declanşat, în perioada 07.05.2015 – 12.06. 2015, controale ample atât la compania austriacă Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeş , S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Rădăuţi, precum şi la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către operatorul economic mai sus amintit", se arată în comunicat.

Scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la provenienţa, transportul, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora.

Ministerul Mediului arată că, din verificarea stocurilor fizice declarate şi înregistrărilor contabile, s-au identificat o serie de nereguli, după cum urmează:

- Suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără provenienţă legală, rezultat din tăieri ilegale.

- Inadvertenţe privind modul de recepţie şi înregistrare a materialelor lemnoase;

- Recepţionarea de material lemnos fără a fi raportat în SUMAL;

- Existenţa de material lemnos recepţionat cu documente din care nu rezultă clar provenienţa;

- Diferenţe între cantităţile de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoţire şi cantităţile de masă lemnoasă recepţionate;

- Raportarea în SUMAL, de către diverşi agenţi economici, a unor avize de însoţire fictive.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor