Parchetul General: A început urmărirea penală a Institutului Cantacuzino
alte articole
Parchetul General a început luni urmărirea penală pentru fapte de neglijenţă în serviciu ale conducerii Institutului Cantacuzino.
Procuratura a deschis dosarul la sesizarea făcută de preşedintele Traian Băsescu, având ca obiect managementul defectuos al conducerii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino" pentru producerea unor vaccinuri antigripale care ar fi putut pune în pericol sănătatea populaţiei.
Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis punerea pe piaţă a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, după ce rezultatele testelor au indicat că acesta are o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea produce reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.
Audierile vor dura mai multe zile deoarece în afară de manageri vor fi audiate mai multe persoane care au avut tangenţă cu procesul de producţie.
Printre cei care vor fi audiaţi astăzi este şi Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului.
Procurorii probabil că vor extinde urmărirea penală şi asupra persoanelor vinovate, după ce vor exista probele necesare.
Opinia lui Vasile Barbu de la Protecţia Pacienţilor
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor Vasile Barbu este de părere că trebuie extinsă cercetarea procurorilor şi asupra altor fapte anterioare celor din decembrie 2013, adică nu numai asupra celor 400.000 de doze de vaccin necorespunzătoare produse de Institutul Cantacuzino.
Acesta a precizat la B1 Tv că s-au făcut presiuni mari asupra personalului deoarece au fost interese atât din ţară cât şi din străinătate pentru ca anumite activităţi ale institutului să devină private şi să fie scoase de sub tutela institutului, de ex. terenul de la Băneasa care a fost donat de Casa Regală pentru cercetări şi unde sunt culturi de bacterii şi viruşi specifici ţării noastre, precum şi laboratoarele etc.
Raportul OMS
Expertii OMS au facut verificari la Institutul Cantacuzino din Bucuresti in perioada 25-27 februarie, în legătură cu cele 400.000 de doze de vaccin antigripal care nu au îndeplinit standardul european.
Specialiştii au constatat că nu a existat un plan de business clar pentru urmatorii 5-10 ani şi că s-au făcut presiuni asupra personalului, acesta neavînd timp suficient pentru respectarea adecvată a sistemului de calitate:
„Campania 2013-2014 a fost derulată în condiţii de presiune considerabilă, producţia a început târziu, iar aşteptările publice erau mari. S-a stabilit că personalul avea cunoştinţă de acest fapt şi că nu a fost suficient timp pentru respectarea adecvată a sistemului de calitate”.
Presiunile autorităţilor
Actualul ministru al sănătăţi Nicolae Bănicioiu l-a acuzat în mod direct pe predecesorul său Eugen Nicolăescu de situaţia creată la Instiutul Cantacuzino, promiţând că va anunţa cât mai curând vinovaţii.
Imediat după ce s-a aflat că vaccinul produs este contaminat şi poate duce la şoc anafilactic, fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a demis-o pe directoarea de atunci a institutului. Ba mai mult, a apelat la Serviciul Român de Informaţii.
Investiţii risipite
Instiutul Cantacuzino nu are posibilitatea să producă cantităţi mari de produse pentru piaţa externă pentru a fi profitabil din punct de vedere financiar, ci este un institut strategic pentru România aşa încât este necesar ca acesta să fie susţinut financiar şi de stat.
De fapt statul a alocat din banii europeni sume de bani, care însă nu au fost suficienţi, însă chiar şi aceşti bani au fost risipiţi datorită incompetenţei conducerilor institutului.
Context
În anul 2012 a fost prima oară când în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri produse de Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, au fost retrase multe loturi cu doze fabricate la acest institut din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.
Institutul Cantacuzino, care era printre cei mai apreciaţi producători de produse imunologice din lume, a început să decadă în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, deoarece îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.