Percheziţii ale Parchetului European la aeroportul Sibiu, la CJ Sibiu, dar şi în Bucureşti şi în Braşov

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, coordonează marţi, prin biroul din Cluj-Napoca, un amplu set de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Braşov şi Sibiu. Sunt vizate, în total, 24 de locaţii, inclusiv sediile a şase companii, locuinţele unor persoane, Aeroportul Internaţional Sibiu şi Consiliul Judeţean Sibiu.
Investigaţia vizează un proiect finanţat din fonduri europene, în valoare de 54,5 milioane de euro, destinat modernizării şi dezvoltării infrastructurii aeroportuare a Aeroportului Sibiu. Proiectul este cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, contribuţia UE reprezentând 85% din costul total.
Două dintre firmele vizate în anchetă ar fi Bog’art şi UTI, potrivit surselor judiciare citate de G4Media. În anchetă mai sunt vizaţi directorul şi directorul de investiţii al aeroportului, preşedintele şi vicepreşedintele CJ Sibiu, reprezentanţi ai companiei UTI, scrie publicaţia citată.
Ancheta se află, deocamdată, în faza in rem, iar marţi se desfăşoară doar percheziţii. În săptămânile următoare sunt programate şi audieri.
Percheziţiile sunt legate de un proiect de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii aeroportuare, cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, cu o contribuţie a UE de 54,5 milioane de euro (272.493.421,67 lei) – reprezentând 85% din costul total.
EPPO investighează posibile nereguli în procedura de achiziţie publică şi un posibil conflict de interese. Conform constatărilor preliminare, în timpul elaborării studiului de fezabilitate au fost stabilite condiţii foarte specifice, care ar fi putut limita participarea altor operatori economici la licitaţie. Astfel, contractul a fost atribuit unui singur ofertant, suspectat că ar fi făcut declaraţii inexacte privind capacitatea de a îndeplini cerinţele stabilite.
Ancheta este în desfăşurare pentru a clarifica faptele şi a stabili dacă au fost comise infracţiuni.