Parchetul dă asigurări că dosarul Mineriadei e pe calea cea bună. "Praf în ochi!", acuză victimele Mineriadei

În timp ce Parchetul susţine că urmărirea penală în dosarul Mineriadei (unul "foarte complex', mai ales că-l are ca principal acuzat pe Ion Iliescu) merge "ritmic", victimele Mineriadei acuză că dosarul nici măcar nu este deschis în totalitate.
Loredana Diacu
15.02.2016

alte articole

Mineri la mineriadă în Bucureşti (Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.02.2016

În contextul în care Asociaţia Victimelor Mineriadelor din România devine din ce în ce mai vocală în demersurile sale de a aduce la cunoştinţa opiniei publice şi a instituţiilor de resort că dosarul Mineriadei nu doar că este tergiversat de ani în şir ci nici măcar n-a fost deschis în întregime, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie informează că "urmărirea penală în cauză se desfăşoară într-un mod ritmic, ţinând seama de complexitatea deosebită a acesteia, în vederea soluţionării sale temeinice, legale şi cu celeritate."

Într-un comunicat dat publicităţii marţi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte informează că procurorii militari continuă ancheta în dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, dosar în care, reamintim, au fost puşi sub acuzare Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu şi alţi nomenclaturişti ai anilor 90.

În perioada 15 februarie – 24 martie 2016, au fost citate 211 persoane pentru a fi audiate în calitate de persoană vătămată, parte civilă sau martor de către procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Urmărirea penală în cauză se desfăşoară într-un mod ritmic, ţinând seama de complexitatea deosebită a acesteia, în vederea soluţionării sale temeinice, legale şi cu celeritate.

Reamintim faptul că, prin ordonanţa nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g şi j din Codul penal, constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aprox. 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară.

Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârşirea faptelor descrise anterior.

Cercetările continuă în cauză, iar pe măsura derulării lor vom informa opinia publică.", scriu reprezenantii Parchetului.

"Suntem nemulţumiţi în continuare! Este praf în ochi, nu aduce nimic nou!"

Pe de altă parte, Asociaţia Victimelor Mineriadelor din România acuză că acest comunicat al Parchetului "este praf în ochi" , că numărul răniţilor de la Mineriadă a fost "redus" în comunicatul Parchetului de la 18, cât au fost în realitate, la 3 şi că lucrurile nu merg în direcţia potrivită.

"Acest comunicat face referire la reprimarea violentă din ziua de 13, dar nu se face nicio referire de cei reţinuţi la Băneasa la Măgurele, şi nici de cei care au fost arestaţi ilegal. Noi am depus plângeri penale şi împotriva lui Doru Viorel Ursu, fost ministru de Interne, am depus plângeri penale asupra procurorilor care au depus mandate de arestare ilegale.", a declarat preşedintele AVMR, pentru Epoch Times.

Viorel Ene a mai precizat că la ultima audienţă pe care a avut-o, acum circa două săptămâni, la şeful parchetelor militare a depus mai multe plângeri penale, şi a solicitat extinderea cercetărilor în dosarul Mineriadei şi asupra procurorilor care au dispus arestări ilegale la mineriadă, solicitările sale rămânând fără răspuns.

"Ei spun că au fost citate 211 persoane. Bun, or să mai fie alte 800! Problema este dacă toţi cei pe care îi considerăm vinovaţi au fost puşi sub acuzare sau nu!", a pus punctul pe I Viorel Ene.

Reamintim că reprezentanţii AVMR au acuzat în repetate rânduri că dosarul Mineriadei a fost deschis doar parţial. Victimele represiunii din 90, când armata dotată cu muniţie de război a tras împotriva populaţiei civile iar minerii chemaţi de Iliescu la Bucureşti i-au pisat în bătaie pe toţi care le-au ieşit în cale, au ieşit în stradă pentru a semnala problemele legate de dosar, au protestat iar recent au ajuns inclusiv in audienţă la ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

La discuţia cu Prună, Viorel Ene i-a cerut acesteia ca în calitatea sa de membră a Consiliului Superior la Magistraturii să ridice în CSM problema deschiderii parţiale a dosarului şi să ceară ca cei vinovaţi de această situaţie să fie sancţionaţi.

"CEDO a spus să se cerceteze dosarul în întregime! Eu nu îmi dau seama ce înţeleg ei prin întregime, căci ciuntitul în timp şi fragmentarea dosarului în mai multe dosarele, opera lui Dan Voinea, continuă.", a declarat Ene, anunţând că joi, victimele mineriadei vor protesta la CSM.

Mai amintim că într-un amplu interviu acordat recent Epoch Times, Viorel Ene a anunţat că AVMR se va adresa CEDO, pentru a reclama tergiversarea acestui dosar pe care Sistemul din care fac parte cei ce au ordonat şi executat represiunea din 90 nu îl vor rezolvat sub nicio formă.

Interviul cu Viorel Ene pe tema Mineriadei, a stadiului dosarului şi a motivelor din spatele tergiversării lui poate fi accesat aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor