Miron Cozma, pus sub acuzare în dosarul Mineriadei

Fostul lider sindical al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma a fost pus şi el sub acuzare în dosarul Mineriadei, alături de Ion Iliescu, Virgil Mărureanu şi Emil "Cico" Dumitrescu.
Miron Cozma
Miron Cozma (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

UPDATE: Fostul lider al minerilor, Miron Cozma a fost pus joi sub acuzare în dosarul "Minerada" de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Deocamdată infracţiunea (de care sunt acuzat — n.r.) e cea comună, pe (art.) 439 ca şi toţi ceilalţi, dar pe situaţia de la litera 'g' am înţeles, adică vătămări corporale, fizice, chestiuni din astea inventate. (...) Nu e vorba de crime împotriva umanităţii", a declarat Cozma, citat de Agepres, la ieşirea din sediul Parchetului.

Miron Cozma a mai declarat că este nevinovat şi ca minerii "dacă au venit, au venit conduşi de autorităţile conduse de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi coloneii din servicii, care, chiar în iunie '90, au fost acolo şi bineînţeles ministrul adjunct Burlec de la mina Aninoasa, Nicolae Cămărăşescu, securistul", a spus Cozma.

În opinia sa, procurorii au procedat corect, dar va depune probe din dosarul pe care îl are la CEDO, în calitate de parte vătămată.

***

După 25 de ani, dosarul Mineriadei din iunie 1990 începe să se mişte. Dacă miercuri Ion Iliescu şi Virgil Măgureanu au fost puşi sub urmărire penală pentru crime împotriva umanităţii, iar fostul ministru Victor Atanasie Stănculescu a fost anunţat că riscă aceeaşi soartă, astăzi a venit rândul lui Miron Cozma să vină la Parchetul General pentru audieri.

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a declarat, în luna martie, pentru Mediafax, că are o "mare satisfacţie" că acest dosar a fost redeschis şi şi-a exprimat dorinţa ca fostul preşedinte Ion Iliescu să fie condamnat pe viaţă pentru crime împotriva umanităţii.

"Din punctul meu de vedere, pedeaspa lui Ion Iliescu e una singură: condamnarea pe viaţă, pentru că e vorba de crime împotriva umanităţii", a declarat Miron Cozma.

Pe de altă parte, generalul Dan Voinea declara, pentru EVZ, că este evidentă complicitatea lui Miron Cozma şi a celorlalţi care au venit cu ortaci din alte bazine miniere, pentru a-i alunga pe cei care protestau în Piaţa Universităţii faţă de regimul lui Ion Iliescu.

De altfel, în celebrul discurs în care le mulţumea minerilor pentru prestaţia lor din Capitală, fostul preşedinte Iona Iliescu îi mulţumea personal lui Cozma.

"Eu vreau încă o dată să-mi exprim întreaga recunoştinţă, din partea populaţiei Capitalei pentru prezenţa dumneavoastră, utilă şi eficientă. Vreau să mulţumesc pentru spiritul organizat în care v-aţi prezentat, în care aţi acţionat, să mulţumesc conducătorilor dumneavoastră, inginerului Cozma şi celorlalţi lideri sindicali care au fost în fruntea dumneavoastră, alături de noi, care ne-au ajutat în aceste zile. Deci vă mulţumesc tuturor pentru tot ce aţi făcut în aceste zile. Ştim că avem în dumneavoastră un sprijin de nădejde, când va fi nevoie vom apela! Sper să nu mai fie nevoie să apelăm la dumneavoastră", declara atunci Ion Iliescu.

Ion Iliescu le mulţumea de fapt minerilor pentru că, în iunie 1990, inundau străzile Bucureştiului pentru a asigura "ordinea publică", "tulburată" de studenţii care protestau în Piaţa Universităţii, cerând o ţară liberă de comunism. Înarmaţi cu bâte, răngi şi instigaţi împotriva studenţilor portretizaţi drept duşmani ai ţării, minerii s-au dezlănţuit, rupând cu bătaia tineri, intelectuali, femei şi devastând sediile partidelor istorice.

Recomandăm şi Înregistrările video cu prestaţia lui Iliescu la Mineriadă, ascunse de TVR cât a fost preşedinte (Video)