Minte sau e prost informat? Demontarea afirmaţiilor lui Ponta despre dosarul cumnatului său

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seară, la postul B1 Tv, că de când ocupă şefia Executivului firma cumnatul său, Iulian Herţanu, arestat într-un dosar vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, nu a participat la nicio licitaţie, însă se pare că lucrurile nu stau deloc aşa.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
19.02.2015

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seară, la postul B1 Tv, că de când ocupă şefia Executivului firma cumnatul său, Iulian Herţanu, arestat într-un dosar vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, nu a participat la nicio licitaţie, însă se pare că lucrurile nu stau deloc aşa.

Întrebat ce ştie despre contractul prin care firma cumnatului său a primit lucrarea respectivă, premierul Victor Ponta susţine că Iulian Herţanu nu l-a consultat deloc în această chestiune şi a punctat că la vremea respectivă primarul era de la PDL, nu de la PSD.

"Repet, acel contract a fost încheiat pe 13 ianuarie 2012, când eu eram deputat de Gorj şi preşedinte PSD, atât. Ba mai mult, primar era cineva de la PDL. Iar Ghiţă şi Vlad Cosma nu aveau nicio funcţie atunci. Eu nu pot să comentez lucruri din dosar. Categoric cumnatul meu nu m-a consultat în privinţa a nimic, nici nu aveau cu ce sa îl ajut şi nici nu era cazul să mă consulte. De când sunt eu premier, nici nu cred că a participat la vreo licitaţie. Ultimul contract e cel din 13 ianuarie 2012", a precizat Victor Ponta.

Ghiţă, Cosma şi primarul PDL

Faptul că primarul de atunci era din PDL nu are însă relevanţă, în contextul în care firma lui Iulian Herţanu a primit lucrările de la HIDRO Prahova, societatea pe acţiuni deţinute în proporţie de aproximativ 80% de Consiliul Judeţean Prahova şi restul de oraşele şi comunele judeţului, iar şeful CJ Prahova era pesedistul Mircea Cosma, acuzat şi el acuzat de corupţie în acest dosar.

Mircea Cosma, despre care Victor Ponta a uitat să menţioneze, chiar a depus eforturi pentru succesul cumnatului primului ministru, sau cel puţin aşa susţin procurorii DNA.

Dintr-un comunicat al instituţiei conduse de Laura Codruţa Kovesi reiese că şeful CJ Prahova "a efectuat demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale – activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la nivelul unor funcţionari ai HIDRO Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii menţionate, pentru că, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală către Asocierea Grossman – Euroconstruct a contractului de lucrări având ca obiect "Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic", iar pe parcursul derulării contractului, să determine prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea plăţilor în condiţii de nelegalitate".

Dar ce-i drept, "Ghiţă şi Vlad Cosma nu aveau nicio funcţie atunci", lucru de altfel irelevant conform procurorilor DNA care îi acuză pe cei doi că au desfăşurat acelaşi gen de acţiuni ca şeful CJ Prahova, Mircea Cosma.

În orice caz, cu tot ajutorul pe care procurorii DNA susţine că l-a primit, Iulian Herţanu a câştigat licitaţia organizată de HIDRO, lucrare de 10 milioane de euro, din care 80% sunt fonduri europene nerambursabile. Cumnatul premierului a încasat deja 6,5 milioane de euro, deşi nu a terminat lucrările la termen, acestea fiind realizare doar în proporţie de 65%, potrivit directorul de la HIDRO, citat de România Liberă.

"Din cauza cumnatului lui Ponta, de la firma Grossman, şi din cauza firmei Euroconstruct, Comarnicul arată de doi ani ca după bombardament. Contractul început în ianuarie 2012 trebuia finalizat în februarie 2014. Suntem în februarie 2015 şi nici după un an nu sunt realizate", declara revoltat, pentru România Liberă, primarul din Comarnic, Dorian Botoacă, cu doar câteva zile în urmă.

"De când sunt eu premier, nici nu cred că a participat la vreo licitaţie"

Mai mult, se pare că firma lui Iulian Herţanu s-a descurcat destul de bine şi în perioada în care Victor Ponta a fost premier, deşi, potrivit acestuia din urmă, cumnatul sau nu a participat la nicio licitaţie în această perioadă.

"Victor Ponta e un premier care fie minte fie e prost informat. Conform www.e-licitaţie.ro firma Grossman Engineering Group SRL deţinută de cumnatul său a câştigat alte 6 contracte cu autorităţi locale şi centrale după ce Victor Ponta a devenit premier. Aveţi contractele mai jos. Pe Victor Ponta ştiţi unde să-l găsiţi ca să-i reproşaţi minciuna.

Cred că se referea totuşi la atribuiri de contracte pe bani publici autohtoni sau europeni. E chiar mai rău: că vorbim de 5 proceduri de cereri de ofertă adică unele extrem de netransparente şi o licitaţie. Dar la cum am văzut că-i aranja Sebi Ghiţă şi cu cei doi Cosma apele cumnatului la licitaţia de la Comarnic ce importanţă mai are că procedura de atribuire poartă numele de licitaţie unde teoretic ar putea să vină mai multe firme că oricum tot ce vor ei iese la final. Dar dacă-i calcă DNA-ul atunci noi vom râde la final", a dezvăluit jurnalistul Stelian Negrea, pe contul său de Facebook.

După ce a prezentat cele şase contracte în valoare de 1,4 milioane lei, jurnalistul Stelian Negrea a revenit cu următoarea postare:

"Fabulos. I-am găsit încă două contracte tot pe fonduri europene, uriaşe de această dată, ale cumnatului lui Victor Ponta cu autorităţile statului. Pe lângă cele 6 contracte în valoare de 1,4 milioane lei pe care le găsiţi pe www.e-licitaţie.ro, Grossman Engineering Group SRL, firma cumnatului Alexandru Herţanu şi a surorii sale, a încheiat pe 23.09.2012 un contract de 24 milioane lei fără TVA cu Compania de Apă Târgovişte - Dâmboviţa tot pentru „reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare Moreni„. Firma cumnatului era în consorţiu cu Concept Group SRL deţinută de fostul prefect PSD al judeţului Dâmboviţa.

Pe 09.03.2012 aceeaşi firmă a cumnatului semnează tot cu Compania de Apă Târgovişte - Dâmboviţa un contract de 23 milioane lei pentru „reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare Târgovişte„ în consorţiu cu Proms Concept Group SRL. Contractul de la Comarnic are o valoare de 40 milioane lei fără TVA din care procurorii DNA zic că au fost deturnate fonduri de 8 milioane lei şi au fost evazionate fiscal alte 2,5 milioane lei."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor