Predoiu: Noul Cod fiscal ascunde o practică politică bolşevică. Ponta joacă ruleta rusească cu economia
alte articole
Noul Cod Fiscal elaborat de Guvern propune o aventură pe care au botezat-o relaxare fiscală - o relaxare fiscală "marca Ponta", făcută pe principiul "ori la bal, ori la spital", a declarat joi prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, în cadrul unui discurs susţinut la reuniunea de prezentare a politicilor publice ale PNL în domeniul economiei.
"Mişcarea politico – electorală a premierului în exerciţiu mă obligă la câteva remarci despre colecţia de idei liberale "împrumutate" şi nefericit asamblate, pe care guvernul Ponta le-a botezat cu numele de Cod Fiscal", a afirmat politicianul.
Cătălin Predoiu a evidenţiat că, după ce în anii 2013 şi 2014 premierul Ponta a introdus peste 30 de taxe noi şi le-a mărit pe cele existente, acum acesta promite să le reducă de tot şi de-a valma: TVA, cota unică, taxa pe proprietate, accize - "costul lor, un chilipir, 16 miliarde de lei, echivalentul bugetelor pentru 2015 ale ministerelor Sănătăţii şi educaţiei la un loc".
"Întrebarea la care nu va răspunde niciodată dl. Ponta este de unde ia banii pentru această aventură pe care a botezat-o relaxare fiscală? O relaxare fiscală "marca Ponta", făcută pe principiul "ori la bal, ori la spital". Dacă ne uităm la modelul ultimilor trei ani, răspunsul îl găsi imediat: din taxe noi. În guvernarea PSD, relaxarea fiscală este o promisiune, taxele mărite sunt o certitudine. Premierul în exerciţiu a demonstrat românilor că a preluat obiceiul partidului pe care formal îl conduce: să dea cu o mână şi să ia cu şapte înapoi", a afirmat prim-vicepreşedintele PNL.
În opinia lui Predoiu, este de neacceptat să joci cu economia un fel de ruletă rusească, aşa cum se propune prin acest Cod fiscal, iar fiscalitatea pare, în optica Guvernului Ponta, un fel de raliu în care virajele se iau pe două roţi, cu riscul de a ajunge în şanţ.
"Nu poţi să treci la o relaxare atât de bruscă şi abruptă, fără să îţi pregăteşti aparatul de colectare şi să îmbunătăţeşti colectarea. Or, la momentul la care vorbim colectăm cam 41% din ceea ce promite Guvernul, suntem, de exemplu, pe ultimul loc la TVA în materie de colectare. Nu poţi să treci la o relaxare atât de bruscă şi abruptă, fără să fi intrat în prealabil cu buldozerul în evaziunea fiscală. Sigur, e greu să intri cu buldozerul în evaziune fiscală, atunci când rişti să dai acolo peste anturajul politic", este de părere acesta.
Cătălin Predoiu afirma că nu se poate trece aşa brusc la un regim de taxare ultra – liberal fără să progresezi în reforme structurale, la companii de stat, pe piaţa de capital etc.
"Sigur, e greu să reformezi companiile de stat, când rişti să dai acolo peste manageri de tip Ciurel, care au cadorisit partidul şi pe liderii săi cu contracte "grase". Nu poţi să treci brusc cu taxele la firul ierbii, dacă ai pârjolit în prealabil terenul pentru investiţii cu taxe de tipul celei pe "stâlp". Investiţiile străine au scăzut şi în 2014 cu 11%", susţine politicianul.
De fapt, concentrarea pe analiza economică a propunerilor Ponta – Vâlcov ar fi o dovadă de naivitate pentru că, din perspectiva lui Predoiu, acestea reprezintă în realitate un fel de capcană politică încropită în mare grabă de către dl. Ponta pentru viitorul guvern.
"Propunerile fiscal nerealiste ale dlui Ponta sunt semnul al temerilor sale privind prezenţa în Palatul Victoria. Aceasta este o problemă personală a dânsului, şi nu ne priveşte. Ceea ce ne priveşte este practica de proastă guvernare, de a lua măsuri fiscale motivate de lupta politică democratică. Politicile fiscale şi economice se fac cu gândul la economie şi contribuabili, nu cu gândul la adversarii politici. A pune economia în situaţii riscante, doar pentru a crea probleme adversarilor politice este o practică politică bolşevică ce nu mai este acceptată în secolul XXI", a subliniat liderul PNL.
"Aş vrea să fiu clar cu privire la un aspect de principiu: sunt pentru o fiscalitate rezonabil scăzută, care să permită dezvoltarea afacerilor, sunt pentru investiţii, sunt pentru profituri şi venituri cât mai mari pentru companii şi cetăţeni. Dar nu sunt un mincinos şi vânzător de iluzii. Sunt un om responsabil. Reducerea taxelor trebuie gândită şi aplicată în aşa fel încât să nu ţină trei zile, cât o minune. Economia nu poate fi minţită, nu poate fi tratată cu iresponsabilitate", a concluzionat Cătălin Predoiu.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.