Andreea Paul:"Ponta înfrăţit cu evaziunea fiscală." Minus 5 miliarde de lei la încasarea TVA
alte articole
Înfrăţirea guvernanţilor cu evaziunea fiscală a produs un minus de 5 miliarde de lei la colectarea de TVA în 2014 la Bugetul de Stat, acuză PNL, prin prim-vicepreşedintele Andreea Paul.
În urma restructurării ANAF "după chipul şi asemănarea premierului Ponta şi PSD", la bugetul de stat au fost încasate în 2014 doar 31,59 miliarde de lei, faţă de 36,61 miliarde în 2013, susţine Andreea Paul, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.
"Guvernarea PSD în frunte cu Victor Ponta face din nou dovada, nu doar a incompetenţei sale, ci şi a relei-credinţe cu care conduce România", acuză deputatul, afirmând că încasările mai mici la buget sunt ”dovada înfrăţirii lui Ponta cu evaziunea fiscală."
Andrea Paul mai precizează că, luând în calcul şi bugetele locale, pe parcursul anului 2014 s-au colectat din TVA 50,88 miliarde de lei, cu 1,8% mai puţin decât în 2013, aşa cum reiese din situaţia Bugetului General Consolidat, anunţată de Ministerul Finanţelor Publice.
"Vinovată de această situaţie nu poate fi decât complicitatea cu evaziunea fiscală, cei abilitaţi preferând să închidă ochii şi, cel mai probabil, să deschidă buzunarele.", susţine liberala, adăugând că actorii din piaţă i-au semnalat câteva modalităţi de fraudarea frecventă a TVA:
Printre cele mai uzitate metode de fraudare a bugetului se numără:
Fraudarea TVA-ului intracomunitar
Practic, cei ce recurg la această metodă achiziţionează mărfuri de la o ţară intracomunitară pe care o revând apoi fictiv în altă ţară. Marfa nu ajunge în ţara de destinaţie, rămâne în România şi se vinde pe piaţa neagră.
Declaraţii vamale de import la sume derizorii şi exporturi fictive
Medoda constă în următoarele: la declararea mărfurilor în vamă se trece o sumă mai mică, rezultând un TVA mai mic de plată în vamă.
Apoi se exportă fictiv bunuri (supraevaluate, defecte etc), iar în momentul exportului nu se colectează TVA, societatea având TVA de dedus în urma achiziţiei bunurilor respective. După exportarea lor se cere rambursare de TVA.
Rambursări de TVA ilegale
Cei care recurg la această metoda creează un circuit care conţine societăţi fantomă. Aceste societăţi cumulează o sumă mare de TVA de plată către stat în urma facturilor pe care le-au emis societăţilor „corecte”. Acestea din urmă cer rambursarea TVA-ului.
Slaba colectare de la plătitorii finali de TVA
Se concretizează în neînregistrarea vânzărilor, rezultând scriptic un TVA necolectat
Declararea corectă a TVA de plată (împreună cu toate celelalte taxe), dar neachitarea în termen şi apelarea la insolvenţă ca modalitate de evitare a plăţilor, este un alt tertip la care recurg evazioniştii.
Reamintim în context că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, declara recent că doar din sumele care sunt sechestrate anual de instituţia pe care o conduce s-ar putea acoperi o treime din bugetul Sănătăţii, iar în afară de DNA mai există şi DIICOT şi toate structurile de parchet din România. Vorbim de sute de milioane de euro, bani care, aparţin de drept statului, instanţele de judecată pronunţând decizii de confiscare în acest sens.
Însă ANAF, instituţia responsabilă de colectarea acestora, nu îşi face treaba cum trebuie. Potrivit unui raport al Expert Forum, instituţia recuperează între 5-8% din pagubele dovedite de DNA, însă nimeni nu ştie performanţa reală a instituţiei pentru că nu există un sistem transparent care să contabilizeze datele.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.