Paradă gigant la Phenian

După ce tocmai şi-a trimis fosta prietenă împreună cu alţi zece artişti, în faţa plutonului de execuţie, noul lider al dictaturii comuniste de la Phenian a organizat o paradă de zeci de mii de militari, care a glorificat realizările Patriei.
Paradă nord-coreană, 27 iulie 2013, Phenian (Ed Jones / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
09.09.2013

După ce tocmai şi-a trimis fosta prietenă împreună cu alţi zece artişti, în faţa plutonului de execuţie, noul lider al dictaturii comuniste de la Phenian a organizat o paradă de zeci de mii de militari, care a glorificat realizările Patriei.

În timpul paradei, liderii comunişti s-au abţinut de la retorica plină de ură la adresa Occidentului discursurile lor menţinând doar o linie patriotică.

După luni de tensiuni extrem de puternice în peninsulă, datorate testelor nucleare realizate de Phenian, relaţiile dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud traversează o fază de calm.

La parada de luni militarii au scandat lozinci urând viaţă lungă liderului suprem al Coreei.

Familia Kim, aflată la conducerea Coreei de Nord, este prezentată poporului ca având o dimensiune mistică. Despre tatăl actualului dictator, Kim Jong Il, propaganda de stat afirma că s-a născut într-o cabană pe muntele sacru Paekdu, venerat de coreeni. Se spunea că la momentul naşterii sale o stea a luminat puternic Cerul şi că au apărut curcubee.

Deşi posesor de tehnologie nucleară, Coreea de Nord este cel mai sărac stat le blocului comunist şi unul dintre cele mai sărace din lume, alături de Somalia şi ţările din Cornul Africii.

Regimul de la Phenian a încercat în mai multe rânduri să obţină avantaje materiale ameninţând Occidentul –în special Japonia şi Coreea de Sud – cu armene sale nucleare, dezvoltate cu sprijinul Beijing-ului.

Ultima mare paradă de la Phenian a fost organizată de Phenian pe 27 iulie, pentru a marca 60 de ani de la armistiţiul care a precedat crearea Coreei comuniste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor