Coreea: Redeschiderea complexului Kaesong se discută în mod oficial

Suh Ho, şeful delegaţiei de lucru sud-coreene (S), dă mâna cu omologul său nord-coreen Park Chol-Su (D) în timpul reuniunii lor de la Kaesong la 10 iulie 2013 în Coreea de Nord
Suh Ho, şeful delegaţiei de lucru sud-coreene (S), dă mâna cu omologul său nord-coreen Park Chol-Su (D) în timpul reuniunii lor de la Kaesong la 10 iulie 2013 în Coreea de Nord (Jung Yeon-Ho-Korea Pool / Getty Images.)
Mioara Stoica
03.09.2013

Coreea de Sud şi Coreea de Nord au avut luni prima reuniune oficială pentru redeschiderea complexului industrial Kaesong, considerat un simbol al cooperării economice dintre cele două Coree.

Summit-ul, urmărit de mass-media din cele două ţări, vine după semnarea de către Seul şi Phenian, în 29 august, a unui acord privind formarea unui comitet comun pentru reactivarea centrului, închis în aprilie din cauza tensiunilor dintre cele două ţări vecine.

Acum, părţile speră ca comitetul să poată stabili cât mai curând o dată precisă pentru redeschiderea complexului.

Seul ar vrea să permită companiilor străine să investească în Kaesong. Prin urmare, solicită mai multe garanţii juridice şi servicii administrative din partea Coreei de Nord cu privire la siguranţa personalului angajat în centru.

Phenianul susţine, în schimb, închiderea Kaesong-ului depinde exclusiv" de desele exerciţii militare efectuate de Seul împreună cu Statele Unite ale Americii.

Complexul Kaesong are 53.000 de muncitori, majoritatea nord-coreeni, angajaţi de 123 de companii din Coreea de Sud. Construit în 2004, în cadrul frontierelor de Coreea de Nord, la aproape 10 de graniţă, Kaesong este o sursă de venit pentru partea de nord, dar este, de asemenea, strategic pentru industriile din sud.

Construită la sfârşitul acordurilor încheiate la summit-ul inter-coreean din 2000, zona de Kaesong a fost considerată un simbol al reconcilierii, cooperării şi de reunificare a peninsulei coreene. Acum este ostatic al crizei politice dintre cele două părţi, în curs de desfăşurare de luni de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor