Cuba prinsă cu mâţa-n sac, livrând MIG-uri Coreei de Nord

De curând, Cuba, complet sărăcită de pe urma implementării economiei socialiste de stat, a fost prinsă încercând să îşi rotunjească veniturile prin exportarea de tehnologie militară sovietică din anii '60.
Membrii Ministerului Public inspectezează vasul coreean Chong Chon vas Gang Nord, în portul Manzanillo din Colon, aflat la 90 km de Panama City, la 17 iulie 2013 (RODRIGO ARANGUA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
30.08.2013

De curând, Cuba, complet sărăcită de pe urma implementării economiei socialiste de stat, a fost prinsă încercând să îşi rotunjească veniturile prin exportarea de tehnologie militară sovietică din anii '60. Un cargo ajuns în Cuba din Coreea de Nord a încercat să treacă prin Canalul Panama cu avioanele la bord.

Panama a raportat că rezultatele investigaţiilor făcute de experţii Naţiunilor Unite şi la care a avut acces, confirmă că cargoul nord-coreean oprit în iulie, în apele din Panama, care transporta arme cubaneze nedeclarate către Phenian, a încălcat „fără îndoială", embargoul ONU împotriva Coreei de Nord.

Acest lucru a fost anunţat de către Ministerul de Securitate Publică din Panama, printr-o declaraţie emisă după o întâlnire între autorităţile din această ţară şi doi diplomaţi nord-coreeni.

În cadrul reuniunii au încercat să rezolve situaţia navei Chong Chon Gang şi a celor 35 membri ai echipajului său, care au fost acuzaţi de trafic de arme. În acest moment Coreea de Nord şi Cuba nu s-au exprimat cu privire la conţinutul raportului.

În luna iulie, în urma controlului efectuat la bordul cargoului, în mijlocul a 10.000 de tone de zahăr, au fost găsite două avioane MIG 21, două rachete complete sol-aer de tip Volga şi Peciora, nouă rachete dezasamblate şi 15 motoare de schimb pentru cele două avioane. Armamentul, care datează din anii '60, urma să ajungă în mâinile regimului de la Phenian, livrarea încălcând Rezoluţia ONU din 2009, care îi interzice Coreei de Nord orice schimb de arme, cu excepţia armelor de calibru mic.

Cu toate acestea, în momentul sechestrării cargoului, Cuba a declarat că trimetea armele în Coreea de Nord pentru a le repara.

Comunicatul ministerului a fost făcut public după ce diplomaţii din Coreea de Nord au vizitat anumiţi membri ai echipajului arestat, care se află într-o bază militară, reţinut sub acuzaţia de trafic de arme, o crimă care ar putea duce la 12 ani de închisoare.

În ceea ce priveşte echipajul, ministerul a raportat că „în timpul reuniunii, ministrul José Raúl Mulino a declarat delegaţiei nord-coreene dispoziţia guvernului panamez de a ajuta marinarii să fie repatriaţi cât mai curând posibil, în conformitate cu legile din Panama".

Hugh Griffiths, de la Stockholm Internaţional Peace Research Institute: Călătoria cargoului Gang Chon Chong surprinde prin disperare şi stupiditate

„Suntem aici pentru a oferi asistenţă consulară membrilor echipajului nostru. Asta este tot", a declarat diplomatul nord-coreean Ri Il Gyn presei din Panama. Oficialii nu au putut spune când va avea loc o posibilă repatriere a echipajului.

Inspectorii ONU au încheiat activitatea lor în urmă cu două săptămâni, dar nu au fost încă prezentate oficial concluziile lor.

Chong Chon Gang a plecat din Orientul Îndepărtat al Rusiei la 12 aprilie şi a călătorit traversând Pacificul, înainte de intrarea în canalul Panama la începutul lunii iunie. Destinaţia sa, a asigurat echipajul, era Cuba. Nava a dispărut de pe sisteme de localizare prin satelit după ce a părăsit canalul îndreptându-se spre Caraibe şi a reapărut la 11 iulie. Experţii susţin că echipajul ar fi închis în mod deliberat sistemele care comunică în mod automat detaliile poziţiei navei.

Nava a fost blocată în apropierea de Manzanillo, pe partea atlantică a canalului la 15 iulie.

Acest episod spune multe despre gradul de acutizare a crizei care afectează regimurile comuniste din Cuba şi din Coreea de Nord. Potrivit lui Hugh Griffiths, de la Stockholm Internaţional Peace Research Institute, "călătoria cargoului Gang Chon Chong surprinde prin disperare şi stupiditate". Având în vedere importanţa Canalulului Panama, care face legătura între Marea Caraibelor şi Oceanul Pacific şi leagă America Centrală de America de Sud, apele din zonă sunt cele mai controlate ape din lume".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor