Pantofii lui Michelangelo dezvăluie statura artistului

Michelangelo Buonarroti (Caprese, 6 marzo 1475 – Roma, 18 febbraio 1564) (captură video Youtube)
Mioara Stoica
30.08.2021

Paleopatologul Francesco M. Galassi şi Elena Varotto, antropolog-criminalist la Centrul de Cercetare FAPAB din Avola, Sicilia (Italia), au examinat presupuşii pantofi şi papuci ai celui mai important artist în perioada de vârf a Renaşterii Italiene, Michelangelo Buonarroti, păstraţi în colecţiile Casei Buonarroti din Florenţa, şi au sugerat că bărbatul care i-a purtat avea o înălţime de aproximativ 1,60 m, relevă un reportaj în exclusivitate în "BBC History Italia". Viitoarele studii ar putea aduce o nouă lumină asupra stării de sănătate şi a cauzelor reale ale morţii geniului.

O pereche de pantofi din piele şi un singur papuc - cel de-al doilea a fost pierdut în 1873 - legate de Michelangelo Buonarroti (1475-1564) dezvăluie un detaliu interesant despre înălţimea artistului: nu destul de înalt pentru standardele actuale, dar probabil mediu pentru epoca Renaşterii.

 (Credit: ©Casa Museo Buonarroti)
(Credit: ©Casa Museo Buonarroti)

Descoperirea a fost făcută de doi cercetători italieni, paleopatologul Francesco M. Galassi şi antropologul medico-legal Elena Varotto, ambii membri ai Centrului de Cercetare FAPAB din Avola (Sicilia), care au analizat preţioasele descoperiri încercând să obţină mai multe informaţii despre viaţa şi aspectul fizic al geniului renascentist.

În studiul lor, publicat recent în revista internaţională "Anthropologie" (Brno, Cehia), aşa cum a relatat în exclusivitate specialistul în Evul Mediu Elena Percivaldi în "BBC History Italia", cei doi cercetători au ajuns la concluzia că bărbatul care a purtat pantofii şi papucul găsiţi în reşedinţa florentină a artistului Michelangelo după moartea acestuia şi consideraţi a fi ai săi avea o înălţime de 1,60 m. Datele confirmă ceea ce se ştia deja din surse contemporane: în lucrarea “Le vite de’ piu eccellenti pittori, scultori e architettori” (Vieţile celor mai excelenţi pictori, sculptori şi arhitecţi), publicată în 1550, Giorgio Vasari susţine, de exemplu, că Michelangelo era "de statură medie, avea umerii largi, dar era bine proporţionat cu restul corpului".

Nu s-a efectuat testarea C14 asupra pieselor descoperite, pentru a se putea păstra integritatea încălţămintei preţioase şi rare. Cu toate acestea, expertul în istoria costumului Elisa Tosi Brandi de la Universitatea din Bologna, Italia, a confirmat că atât stilul, cât şi materialele pantofilor sunt în concordanţă cu epoca în care a trăit artistul toscan.

Michelangelo a murit la Roma, la 18 februarie 1564, într-o casă modestă care se afla în Piazza Macel de’ Corvi, dar care a fost distrusă la sfârşitul secolului al XIX-lea pentru a face loc actualului monument Vittoriano. Avea aproape 89 de ani, dar a continuat să lucreze cu dedicaţie până la sfârşit la opera din marmură "Pieta Rondanini", lăsând capodopera supremă neterminată. Trupul artistului a fost recuperat de nepotul său Lionardo şi transferat la Florenţa pentru a fi înmormântat în biserica Santa Croce, într-un mormânt pământesc alături de marele Memorial creat la scurt timp după aceea pentru el de Vasari.

Cauzele morţii lui Michelangelo, precum şi starea patologică exactă a geniului în ultimii săi ani de viaţă sunt încă necunoscute: indiciile furnizate de surse i-au determinat pe cercetători să presupună că acesta suferea de diverse boli, printre care gută, saturnism - o intoxicaţie datorată expunerii îndelungate la plumbul conţinut în pigmenţii folosiţi de artiştii de atunci - şi artrită cronică. Cu toate acestea, nu a fost efectuată nicio autopsie asupra rămăşiţelor sale.

Galassi şi Varotto studiază în prezent o serie de aspecte biologice şi antropologice ale vieţii lui Michelangelo şi speră să facă în curând mai multă lumină asupra stării de sănătate şi asupra cauzelor reale ale morţii artistului, în unele privinţe încă obscure şi astăzi, informează magazinul de artă săptămânal ARS SCRIVEN.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor