Iohannis: Parlamentarii PNL nu vor mai vota împotriva cererilor de încuviinţare a arestării preventive
alte articole
Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat marţi, după ce a avut loc prima şedinţă a noului Birou Politic al liberalilor, că s-a luat decizia ca parlamentarii liberali să nu mai voteze niciodată împotriva cererilor de încuviinţare a arestării preventive adresate de DNA Parlamentului, relatează Mediafax.
"Conducerea partidului a hotărât să nu mai existe voturi împotrivă când se cer încuviinţări în Parlament, lucru care până acum poate nu a fost stabilit foarte clar. Vrem să dăm un semnal clar în această privinţă, pentru statul de drept. Din acest moment, parlamentarii PNL nu vor mai vota împotriva încuviinţării", a declarat Klaus Iohannis.
Întrebat care sunt sancţiunile pe care le riscă parlamentarii liberali care nu respectă această decizie, preşedintele PNL a precizat că această chestiune va urma să fie stabilită ulterior, după ce vor avea loc discuţii tehnice în cadrul formaţiunii.
"Ceea ce este important este că PNL a stabilit o linie clară de comportament. Noi vom vota pentru încuviinţare", a subliniat Iohannis.
Totodată, preşedintele PNL a discutat şi despre iniţierea de către PNL şi PDL a unei moţiuni simple pe tema justiţiei. "Suntem foarte nemulţumiţi cum se raportează guvernarea PSD la tema justiţiei şi a statului de drept, şi foarte nemulţumiţi că ministrul justiţiei are o implicare netransparentă în chestiunile care sunt acum în discuţie", a adăugat Iohannis.
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat recent că toate solicitările adresate de DNA în acest an Parlamentului pentru obţinerea avizelor de arestare preventivă în dosare care au vizat parlamentari au fost respinse, indiferent de partidul din care făcea parte persoana cercetată. Pentru a da doar câteva exemple de oameni politici investigaţi de DNA care s-au bucurat de susţinerea colegilor lor din parlament amintim de cazul lui Marius Isailă, Florin Popescu, Vlad Cosma, Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre sau Ion Stan.
Ultimul scăpat de arest a fost senatorul PSD Marius Isailă. La 2 iunie, Senatul a respins solicitarea DNA de ridicare a imunităţii parlamentare a senatorului, cercetat de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapt care, în opinia europarlamentarului Monica Macovei, evidenţiază frăţia PNL-PSD împotriva justiţiei.