Senatul si Camera Reprezentantilor deblocheaza temporar activitatea guvernului american

Senatul şi Camera Reprezentanţilor din SUA au votat pentru reluarea finanţării agenţiilor guvernamentale. Democraţii nu sunt mulţumiţi de reformele republicane privind imigranţii, dar au acceptat să se prelungească finanţarea până pe 8 februarie.
Donald Trump
Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)

După ce au primit, în cele din urmă, suportul democraţilor, atât Camera Reprezentanţilor cât şi Senatul SUA au adoptat luni un proiect de lege privind cheltuielile pentru a redeschide agenţii guvernamentale americane şi pentru a prelungi finanţarea până la data de 8 februarie.

Proiectul de lege a fost adoptat în Senat cu o majoritate covârşitoare de 81 de voturi la 18, şi la scurt timp a fost adoptat şi în Camera Reprezentanţilor cu 266 de voturi la 155.

Preşedintele american Donald Trump a semnat legea ulterior în aceeaşi zi.

“Sunt mulţumit că democraţilor din Congres le-a venit mintea la cap”, a afirmat Trump într-o declaraţie.

Înaintea votului, liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer, a declarat Camerei că blocajul guvernamental de 69 de ore putea fi evitat dacă Trump ar fi fost pregătit pentru un compromis. Totuşi, Schumer a precizat că a ajuns la o înţelegere cu liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, menţionând că acum există o “cale reală” pentru a vota proiectul de lege privind imigraţia.

Democraţii sunt nemulţumiţi de ordinul dat anul trecut de Trump pentru suspendarea programului DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals). Programul a protejat aşa-zişii “visători” – tineri imigranţi care au sosit ilegal în SUA când erau copii – să nu fie deportaţi.

În timp ce serviciile principale ale guvernului – precum cele care implică securitatea naţională – nu sunt afectate, angajaţilor guvernamentali care lucrează pentru zeci de agenţii care nu sunt considerate esenţiale li s-a transmis să rămână luni acasă.

Deşi republicanii au afirmat că vor lua măsuri la timp pentru a evita deportările înainte de luna martie – atunci când expiră programul DACA – democraţii şi-au exprimat până acum neîncrederea în aceste promisiuni.

În declaraţia sa, Trump a afirmat că un acord pe termen lung privind imigraţii ar putea fi încheiat “dacă, şi doar dacă, este benefic pentru ţara noastră”.

Într-un mesaj postat în 14 ianuarie pe Twitter, Trump a scris referitor la DACA: “[Programul] DACA este probabil terminat, pentru că democraţii nu îl vor cu adevărat, ei doar vor să vorbească şi să ia de la armata noastră banii de care aceasta are neapărată nevoie. Eu, în calitate de preşedinte, vreau să vină în ţara noastră oameni care ne pot ajuta să devenim puternici şi măreţi din nou, oameni care vin prin intermediul unui sistem bazat pe merit. Nu mai vrem Loterii! #AMERICA PE PRIMUL LOC”.