Palestinienii îl comemorează pe Yasser Arafat

Fostul lider al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Yasser Arafat. (arhivă)
Fostul lider al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Yasser Arafat. (arhivă) (wikipedia.org)

Mii de palestinieni îl comemorează luni în Cisiordania pe Yasser Arafat, de la a cărui moarte se împlinesc nouă ani. Comemorările se desfăşoară pe fundalul unor noi descoperiri invocate de palestinieni, conform cărora Arafat ar fi murit otrăvit cu poloniu.

Principala ceremonie în memoria lui Arafat s-a desfăşurat la Nablus şi a reunit mii de persoane, printre care lideri politici ai principalelor facţiuni naţionaliste palestiniene, conform EFE. Yasser Arafat a fost omagiat ca "lider al revoluţiei" împotriva ocupaţiei israeliene.

Marşuri şi ceremonii s-au desfăşurat pretutindeni în Cisiordania. Incidente s-au semnalat doar la Beit Ummar, în guvernoratul Hebron, unde se pare că a avut loc o scurtă înfruntare între palestinieni şi soldaţi israelieni.

Liderul palestinian Yasser Arafat a murit în Franţa, la 11 noiembrie 2004, la vârsta de 75 de ani, din motive pe care medicii nu le-au putut elucida la momentul respectiv.

Vineri, o comisie oficială palestiniană a acuzat Israelul că este autorul asasinării lui Arafat, după ce două institute independente, unul din Rusia şi unul din Elveţia, au descoperit în rămăşiţele pământeşti ale lui Arafat concentraţii de poloniu de 18 ori mai mari decât nivelul normal.

Studiile efectuate de către experţii elveţieni au descoperit poloniu într-o cantitate de cel puţin 18 ori mai mare decât în mod normal, în coastele şi în pelvisul lui Yasser Arafat, precum şi în pământul în care a fost îngropat. Datele confirmă teoria privind otrăvirea liderului palestinian.

Oficialii palestinieni susţin că Israel este "singurul suspect" în ceea ce priveşte moartea liderului Yasser Arafat şi cer o anchetă internaţională care să investigheze condiţiile morţii regretatului lider palestinian.

"Testele realizate dovedesc că a fost otrăvit cu poloniu, iar această substanţă este doar la îndemâna ţărilor, nu a indivizilor, ceea ce înseamnă că crima a fost comisă de un stat", a declarat Wasel Abu Yusef, de la Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Abu Yusef a cerut o anchetă internaţională ca aceea practicată în cazul asasinării în 2005 a fostului premier libanez Rafik Hariri, informează Agerpres.

Israelul a negat în mod repetat orice implicare în moartea lui Arafat.

Mişcarea Hamas a interzis în principiu orice comemorări ale lui Yasser Arafat în Fâşia Gaza convocate de militanţi ai mişcării rivale Al-Fatah, însă nu a interzis comemorările cu caracter popular coordonate de alte facţiuni.