Palestina şi Israelul pe poziţii ireconciliabile înaintea "negocierilor"

Un tânăr palestinian se pregăteşte să arunce cu o piatră împotriva forţelor israeliene în centrul oraşului Hebron din Cisiordania
Un tânăr palestinian se pregăteşte să arunce cu o piatră împotriva forţelor israeliene în centrul oraşului Hebron din Cisiordania (HAZEM BADER / AFP / Getty Images)

Secretarul de stat american John Kerry a sosit marţi seară la Ierusalim, într-o aparentă nouă încercare de relansare a procesului de pace israeliano-palestinian.

Vizita lui Kerry, care se va întâlni miercuri cu primul ministru israelian Benjamin Netanyahu la Ierusalim şi apoi cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la Ramallah, în Cisiordania, are loc pe fundalul unui refuz manifest al palestinienilor de a relansa negocieri de pace cu Israelul, atât timp cât colonizarea continuă.

De altfel poziţia palestinienilor de non-negociere în domeniul colonizărilor a rămas neschimbată de mai multe zeci de ani.

"Partea israeliană este hotărâtă să continue colonizarea, iar noi nu putem să continuăm negocierile sub această ofensivă fără precedent în colonii", ar fi declarat un oficial palestinian, în contextul sosirii lui Kerry la Ierusalim.

Europa şi mulţi specialişti în drept internaţional consideră programele de colonizare evreieşti în teritoriile ocupate drept ilegitime şi ilegale.

Chiar şi anterior ultimelor declaraţii ale oficialilor palestinieni, cele două părţi impuneau condiţii cel puţin aparent ireconciliabile pentru demararea negocierilor de pace. Conform presei israeliene, Israelul a propus ca zidul de separare din Cisiordania să servească drept bază pentru discuţiile de pace, în timp ce palestinienii ar fi cerut ca discuţiile să aibă drept premiză liniile de demarcaţie de dinainte de 1967.

Purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu nu a confirmat această informaţie, spunând că nu comentează negocierile în curs, Kerry impunându-le ambelor părţi confidenţialitate totală în relaţiile cu presa pe subiectul acestor negocieri.

În decursul ultimelor trei luni, au avut loc 20 de întâlniri între negociatorii israelieni şi cei palestinieni, nici una dintre ele nereuşind să aducă cele două părţi la un consens. Nici oficialii palestinieni şi nici presa israeliană nu par a fi optimişti în privinţa succesului unor eventuale negocieri, fie ele moderate de Kerry sau nu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe