Paleologu: E periculoasă rămânerea lui Iohannis în funcţie, pentru că enervează lumea. Pur şi simplu e o stare de exasperare

Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
20.12.2024

Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a explicat, într-o intervenţie la postul B1 TV, că este "periculoasă" rămânerea în funcţia a preşedintelui Klaus Iohannis după ce i se termină oficial mandatul.

"Aici e complicată discuţia, pentru că sunt mai multe prevederi din Constituţie care se contrazic. Constituţia spune că mandatul e de 5 ani, dar tot Constituţia spune că îşi exercită mandatul până când depune jurământul următorul. După aceea mai sunt alte prevederi, dar nu legate de o eventuală anulare a alegerilor. Constituţia acoperă destul de multe situaţii, dar nu pe asta. E o situaţie excepţională şi cred că ar fi bine să explice Curtea Constituţională de ce a luat această decizie, să ne dea o explicaţie. Nu e suficient ce a spus. Evident că din punct de vedere politic e periculoasă rămânerea lui în funcţie, pentru că enervează lumea. Pur şi simplu e o stare de exasperare", a declarat Theodor Paleologu.

De altfel, fostul ministru al Culturii a subliniat că rezultatul alegerilor a manifestat această exasperare faţă de Iohannis şi tot ce reprezintă Iohannis. Şi o lecţie importantă de tras este că avem nevoie de cu totul altceva.

"Cel care vine după Iohannis ar fi bine să fie antiteza lui Iohannis, adică cineva care să comunice, să asculte, să fie printre oameni, alături de ei, să îşi exercite magisteriul cuvântului, pentru că preşedintele, conform Constituţiei, am mai spus, e un animal cuvântător. Dar după 10 ani de tăcere avem nevoie de un om care, prin cuvinte, să indice o direcţie şi să educe totodată societatea, să spună adevărul. Deci, cumva, ar trebui înţeles din tot ce s-a întâmplat, cam ce este necesar. Şi Kelemen Hunor, fără să se bazeze pe studii sociologice, a avut o intuiţie corectă. Sigur că putem discuta persoane, dar nu asta e interesant. Din lista lui Kelemen vezi că sunt mai mulţi cu un anumit profil intelectual. Sigur că suntem foarte diferiţi între noi. Uneori nici nu ne simpatizăm neapărat foarte mult", a precizat Theodor Paleologu.

Fostul ministru a remarcat că are totuşi ceva în comun cu rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai", Daniel David, primarul general Nicuşor Dan şi fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu: "faptul că avem o foarte solidă formaţie academică".

"Sigur, doi sunt ştiinţifici, doi sunt umanişti, unii lucrează la stat, alţii pe cont propriu. Dar Kelemen a avut aici o intuiţie, cred, justă. Acum, sigur că intrăm în discuţii. Da, unii sunt pro David, alţii sunt pro Nicuşor Dan, alţii vor că eu să candidez, alţii vor să candideze Funeriu. Eu totuşi vreau să mai spun un lucru: eu nu m-am autoproclamat, nu fac acest lucru pentru că mi se pare puţin ridicol. În cazul meu, nu zic de alţii, dar în cazul meu ar fi ridicol să mă autoproclam şi să spun că vreau neapărat să fiu preşedinte", a punctat Theodor Paleologu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor