OSCE raportează nerespectări ale retragerii de arme grele de ambele părţi în Donbas

Soldaţi separatişti pro-ruşi stau de pază la un punct de control în Doneţk, 23 aprilie 2015.
Soldaţi separatişti pro-ruşi stau de pază la un punct de control în Doneţk, 23 aprilie 2015. (Captură Foto)

În ciuda afirmaţiilor că retragerea de arme grele s-a finalizat în zona de conflict din estul Ucrainei, Misiunea Specială de Monitorizare (MSM) din cadrul OSCE a observat în 9 iunie astfel de arme în anumite zone unde, conform acordului de pace semnat la Minsk, nu ar fi trebuit de fapt să apară, arată Kyiv Post.

În localitatea Marinka controlată de trupele guvernamentale, o dronă MSM a observat poziţii de tragere cu mortiere localizate într-o zonă rezidenţială. În localitatea Rozdolne, controlată de rebelii din Doneţk, au fost observate 9 tancuri de luptă într-o zonă rezidenţială, un tun Howitzer cu activare automată (2S1) şi 16 transportoare blindate (APC). Opt tunuri au fost zărite în localitatea Paraskoviivka, controlată de Kiev. În localitatea Yakovlivka controlată de rebelii din Doneţk, drona MSM a detectat 3 piese de artilerie sub plase de camuflaj. De asemenea, în alte zone controlate de rebelii din Doneţk, au fost observate 5 tancuri de luptă. Într-o altă locaţie dintr-o zonă controlată de guvern, a fost văzut un mortier cu calibru de 120 mm, conform raportului MSM publicat în 9 iunie.

“La sediul Centrului Comun pentru Control şi Coordonare (JCCC), MSM a primit documente separate privind regimul de încetare a focului din partea reprezentanţilor forţelor armate ucrainene şi reprezentanţii forţelor armate ale Federaţiei Ruse. Armata ucraineană a înregistrat 76 de încălcări ale acordului de încetare a focului, incluzând 22 în regiunea Lugansk. Forţele ruse au înregistrat 57 de încălcări”, susţine raportul.

Acordul de la Minsk prevede, printre altele, o retragere a armamentului greu la o distanţă de nu mai puţin de 15 km de fiecare parte a liniei frontului, cu scopul formării unei zone de securitate de minim 30 de km.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe