Organizaţiile medicale recunosc că tratamentul excesiv este o problemă

Cel puţin 45 de teste şi proceduri de rutină, efectuate pe pacienţi în mai multe domenii, sunt de multe ori inutile şi pot fi chiar dăunătoare, a declarat miercuri un grup de organizaţii medicale din Statele Unite.
Shar Adams
09.04.2012

Cel puţin 45 de teste şi proceduri de rutină, efectuate pe pacienţi în mai multe domenii, sunt de multe ori inutile şi pot fi chiar dăunătoare, a declarat miercuri un grup de organizaţii medicale din Statele Unite.

"Multe din lucrurile întreprinse de obicei sunt lucruri pe care pacienţii au ajuns să le aştepte, iar medicii s-au obişnuit să le comande", a afirmat dr. Christine Cassel, preşedinte şi director executiv al Consiliului American de Medicină Internă (ABIM). "Acestea nu sunt lucruri care nu ar trebui efectuate niciodată, dar sunt de multe ori utilizate prea des." Testele includ scanări imagistice ale creierului, care de multe ori sunt efectuate în mod inutil după cazuri de leşin sau dureri de cap, tomografii sau antibiotice pentru sinuzite cronice şi teste de screening oncologic de rutină, atunci când nu există semne sau simptome de cancer.

Nouă grupuri de medicii de specialitate au întocmit o listă în domeniile lor de activitate, intitulată "Cinci lucruri pe care medicii şi pacienţii ar trebui să le întrebe". Ei susţin că acesta este un efort de a reduce costurile şi riscurile inutile, încurajând în acelaşi timp o conversaţie profundă între pacienţi şi medici.

Listele au fost incluse într-un raport publicat de către cele nouă grupuri, în colaborare cu Uniunea Consumatorilor şi Fundaţia AMIB, la Clubul Naţional de Presă din Washington DC, miercuri, 4 aprilie.

Iniţiativa face parte din Programul pentru o Alegere Înţeleaptă a Fundaţiei ABIM, care enumeră pe site-ul său cele 45 de teste de rutină şi procedurile în cauză.

"Sprijinim obiectivul campaniei O Alegere Înţeleaptă şi sperăm ca aceasta va conduce la decizii comune mai bune între pacienţi şi medicii lor şi, în cele din urmă, o reducere a procedurilor medicale inutile sau dăunătoare", a declarat dr. Steven Weinberger de la Colegiul American al Medicilor.

Grupul include colegiile americane de cardiologi, medici şi radiologi, Societăţile Americane de oncologie clinică, nefrologie şi cardiologie nucleară, precum şi Academia Americană a Medicilor de Familie.

Academia Americană a Medicilor de Familie susţine că imagistica pentru dureri inferioare de spate în primele şase săptămâni este discutabilă. Durerile inferioare de spate reprezintă cel de-al cincilea motiv pentru vizitele la medic, dar "scanarea părţii inferioare a coloanei vertebrale la fiecare şase săptămâni nu îmbunătăţeşte rezultatele", susţine organizaţia.

Frotiurile Papanicolau la femeile mai tinere de 21 de ani sunt, de asemenea, puse sub semnul întrebării. Anomaliile adolescentine pot fi inofensive şi pot regresa, în timp ce testul Papanicolau poate duce la anxietate, teste suplimentare şi costuri inutile, afirmă organizaţia.

James Guest, preşedinte şi director executiv al Consumer Reports, publicaţia Uniunii Consumatorilor, a salutat lista afirmând că nu numai că va duce la un acces mai uşor la informaţii şi la o creştere a conversaţiilor între medici şi pacienţi, dar va reduce şi efectele nocive ale tratamentului excesiv, în special prin raze X, RMN (imagistică prin rezonanţă magnetică) şi tomografii.

Guest a subliniat că aspectele pozitive false ale testelor inutile pot conduce ulterior la mai multe teste inutile.

"In primul rând, nu există nici o justificare reală, astfel încât ele au efectul bulgărelui de zăpadă, trebuind evitate, după părerea mea", a declarat el pentru The Epoch Times.

Guest a adăugat că a văzut o schimbare în cultura medicilor, în special în şcolile medicale, de la ideea că "medicul este Dumnezeu" la o conştientizare a rolului important pe care îl are "furnizarea unui serviciu către pacient".

"Aud din ce în ce mai mulţi medici spunând că trebuie să fim orientaţi spre pacient, că pacientul este pe primul loc, şi cred că de multe ori ei nu îşi dau seama ce înseamnă asta, dar asta este începutul schimbării", a afirmat el.

Stimulentele financiare - o preocupare

Shannon Brownlee, autoarea bestseller-ului "Tratat excesiv: de ce prea multe medicamente ne îmbolnăvesc şi ne sărăcesc", a descris raportul drept "un progres".

"Este un moment de cotitură, faptul că atât de multe societăţi de specialitate au conlucrat este un semnal că transformarea culturală începe", a spus ea.

Brownlee a afirmat că americanii "fac o mulţime de teste de screening", mai mult decât orice altă ţară occidentală, şi a avertizat că "trebuie să ne gândim foarte atent la tot ce este invaziv".

Testele ne pot face rău şi sunt costisitoare, menţionând că anumite proceduri aduc stimulente financiare pentru medici, a afirmat ea.

Depinde de ce fel de doctor vorbim. Dacă este vorba despre cardiologi care ne evaluează, ei beneficiază direct de pe urma procedurii, dar dacă vorbim despre un medic de îngrijire primară ... ei nu câştigă nici un ban în acest caz", a afirmat Brownlee.

"Medicul de îngrijire primară este de fapt ghidul dvs., deci trebuie să găsiţi un medic în care puteţi avea încredere şi care vă ascultă. Asta e cea mai bună cale ca să obţineţi îngrijirea corespunzătoare."

Brownlee a declarat ca ar putea vedea o schimbare a culturii în cadrul profesiei medicale va avea loc, dar că aceasta este prea lentă: "Trebuie să schimbăm modul în care plătim pentru asistenţa medicală, schimbând în acelaşi timp cultura",

Până atunci, a mai afirmat ea, "pacienţii trebuie să înceapă să pună o mulţime de întrebări".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor