Opinii: Rezultatele sondajului BOP par a fi credibile. Nu e menţionat cine a finanţat studiul Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor

.
. (Epoch Times)

Sondajele de astăzi arată că două partide domină scena politică moldovenească - PAS şi PSRM, scrie pe pagina sa de socializare politologul de la Chişinău Dionis Cenuşă, în contextul în care în dimineaţă zilei luni, 22 februarie, au fost prezentate două sondaje, cel al Barometrului Opiniei Publice (BOP) şi cel al Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din R.Moldova.

Celelalte forţe politice vor fi sateliţi în jurul Partidului Acţiune şi Solidaritate şi cel al Socialiştilor, după alegerile anticipate, a mai punctat Cenuşă, adăugând că anticipatele sunt forţate de Maia Sandu, dar „vedem dacă Curtea Constituţională consideră această forţare a uşii conformă cu legea supremă. Mâine vom afla”.

„PAS devine prima forţă politică ce a crescut de la 17,6% în octombrie 2020 până la 29,6% în februarie 2021. O îmbunătăţire de 12% se datorează victoriei Maiei Sandu la prezidenţiale şi respectiv prima lună de mandat a preşedintelui, timp în care acesta a beneficiat de legitimitate externă de sorginte pro-europeană.

PSRM scade de la 20,8% până la 16,2%, înregistrând o cădere de 4,6%. Aşadar, încheierea mandatului de preşedinte al lui Dodon a afectat mai puţin partidul. Revenirea lui Dodon în fruntea partidului nu a dus la scufundarea partidului, dar nici nu l-a ajutat să depăşească stresul pierderii concomitente a puterii la preşedinţie, Parlament şi guvern”, se arată în postarea lui Dionis Cenuşă.

Totodată, politologul a ţinut să specifice că în ceea ce priveşte procentul indecişilor, acesta nu s-a schimbat prea mult — 23,5% în februarie 2020 faţă de 24,1% în octombrie 2020. Cu alte cuvinte, creşterea popularităţii PAS nu vine din contul ratei indecişilor, ci prin devorarea electoratului altor partide, inclusiv de la Partidul Nostru, a menţionat Cenuşă.

„Cât priveşte rezultatele BOP, acestea par a fi credibile”, a punctat politologul de la Chişinău. Precizăm că sondajul BOP a fost organizat în februarie de către Institutul de Politici Publice, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros. Studiul a fost realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-Research”. Sondajul a fost efectuat în perioada 28 ianuarie – 14 februarie, pe un eşantion de 1108 de persoane din 86 de localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova (cu excepţia regiunii transnistrene), eroarea maximă fiind de ±3%.

În ceea ce priveşte cel de-al doilea sondaj prezentat astăzi de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, a subliniat că nu este menţionat cine a finanţat acest studiu care ar putea costa circa 10.000-20.000 dolari SUA.

„Astăzi, începând cu 9.00, Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova a prezentat rezultatele sondajului VoxPopuli, chestionarea având loc în perioada 12-20 februarie 2021. Au fost chestionaţi circa 1200 de respondenţi, iar marja de eroare declarată este de 3%. Nu este menţionat cine a finanţat studiul (un studiu de aşa gen costă USD 10-20,000). Am încercat să găsesc pe internet rezultatele complete ale sondajelor VoxPopuli făcute anterior şi a documentului prezentat astăzi şi nu am reuşit (cine le găseşte, vă rog să ne daţi link-ul în comentarii)”, a scris Gribincea, pe contul său de Facebook.

Mai mult decât atât, juristul a ţinut să menţioneze că la întrebări sensibile politic, diferenţele prezentate în cele două sondaje sunt foarte mari. „Fie cineva greşeşte undeva, fie eu nu înţeleg ceva”, a subliniat Gribincea, adăugând că Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova mereu lansează produsele sale nemijlocit înaintea lansării BOP-ului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe