R.Moldova: Situaţia epidemiologică, nefavorabilă. Circa 500 paturi, reactivate în spitalele din ţară

.
. (gov.md)

Situaţia epidemiologică la nivel naţional este una nefavorabilă, în ultimile 3 săptămâni înregistrându-se o creştere alarmantă a numărului cazurilor noi de infectare cu virusul Wuhan, care provoacă infecţia COVID-19. Anunţul a fost făcut de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) de la Chişinău, potrivit căruia este în creştere şi numărul cazurilor grave, care necesită internare în instituţiile medico-sanitare spitaliceşti.

Pentru a face faţă situaţiei epidemiologice, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a reactivat circa 500 paturi în cadrul instituţiilor republicane, municipale şi raionale, pentru pacienţii confirmaţi cu COVID-19.

Astfel, au fost reactivate 150 paturi la Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie, 60 paturi la Dispensarul Republican de Narcologie şi 21 paturi la spitalul raional Ialoveni.

Spitalul Clinic al MSMPS a suplimentat numărul locurilor existente cu 20 paturi, Spitalul de Stat cu 10 paturi, Spitalul Clinic Republican cu 67 de paturi. Sunt în proces de pregătire pentru activare alte 50 de paturi de către Dispensarul Republican de Narcologie, 12 paturi de către Spitalul Clinic de Boli Infecţioase.

În raioanele cu un număr mai mare al cazurilor de COVID-19, continuă procesul de reprofilare a paturilor. Astfel, Spitalul raional Taraclia, a fost reprofilat în spital cu profil COVID-19. La fel, a fost suplinit numărul paturilor în Spitalul Raional Edineţ şi Spitalul Clinic din Bălţi, se arată într-un comunicat al ministerului.

Punctând că este extrem de important ca întreaga societate să-şi mobilizeze eforturile, MSMPS îi îndeamnă pe toţi să respecte măsurile recomandate de specialişti pentru a ajuta medicii, dar şi sistemul de sănătate, să facă faţă situaţiei:

- Purtaţi mască de protecţie;

– Păstraţi distanţa fizică de minim 1 m între persoane;

– Evitaţi aglomeraţiile;

– Spălaţi-vă cât mai des pe mâini sau dezinfectaţi-le;

– Staţi acasă.

Menţionăm că la momentul actual, din cele 11.079 cazuri active, în cadrul instituţiilor medico-sanitare spitaliceşti din Moldova sunt internaţi 3.364 pacienţi infectaţi cu COVID-19, în stare extrem de gravă de sănătate sunt 288 de persoane, dintre care 50 sunt conectate la aparate de respiraţie asistată.

În tratament la domiciliu cu forme uşoare şi moderate de COVID-19, se află 5.647 de persoane, iar 16.190 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Bilanţul cazurilor de infectare cu COVID-19 în ţara noastră a ajuns la 176.752, dintre care 19.832 au fost înregistrate în regiunea stângă a Nistrului, 15.715 lucrători medicali infectaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe