Iohannis, atac în forţă împotriva "penalilor": Amnistia şi graţierea corupţilor ar dărâma statul de drept

O lege a amnistiei şi graţierii care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoţi care pot fi periculoşi pentru persoane, poate şi pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor, ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, a avertizat Klaus Iohannis, care anunţă că se va opune unui astfel de demers cu toată greutatea funcţiei prezidenţiale.
Andrei Pricopie
06.01.2017

alte articole

Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
06.01.2017

O lege care amnistiază şi graţiază inclusiv politicieni corupţi ar dărâma statul de drept şi ar exista riscul să dispară democraţia din România. Odată acceptată ideea unei astfel de legi, oricare Parlament ar putea să facă la fel, a tras un semnal de alarmă preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul şedinţei de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii.

"Daţi-mi voie să bazez cele câteva idei la începutul acestei şedinţe pe un articol din Constituţie, articolul 133, aliniatul 1, care vă defineşte activitatea: «Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei». Greu de găsit o sarcină mai dificilă descrisă în mai puţine cuvinte. Aceasta este sarcina dumneavoastră, să garantaţi independenţa justiţiei. De ce o fi aşa de importantă această independenţă a justiţiei. Nu este doar aşa importantă, este fundamentală. Nicio democraţie, niciun stat de drept nu poate să funcţioneze fără o justiţie independentă", a precizat Iohannis.

În opinia preşedintelui, justiţia independentă înseamnă, şi asta înţeleg toţi foarte uşor, că nimeni nu trebuie să se amestece în treaba judecătorilor şi în treaba procurorilor, dar înseamnă în aceeaşi măsură şi faptul, şi asta este stipulat tot în Constituţie, că nimeni nu este mai presus de lege.

"Nu şi-a imaginat nimeni că un simplu hoţ se poate considera sau are pretenţia să fie deasupra legii. Dar sunt unii care chiar au impresia că lor poate li se cuvine să fie deasupra legii, şi mă refer aici la persoane care, de regulă, au poziţii publice, or aşa ceva nu se poate. Statul de drept în România este o noţiune care s-a vehiculat intens în ultima vreme. Personal, sunt convins că pentru asta trebuie să ne implicăm cu toţii", a subliniat Iohannis.

Şeful statului consideră că o democraţie puternică, fără stat de drept, fără justiţie independentă, nu există. Sistemul judiciar singur nu are cum să-şi păstreze independenţa. Întregul aparat de stat, toate instituţiile statului, trebuie nu doar să conştientizeze importanţa acestui lucru, ci să se implice activ pentru a sprijini sistemul judiciar în a rămâne independent.

"Un sistem judiciar vulnerabil este ceea ce îşi doresc duşmanii României, fiindcă, dacă sistemul judiciar devine vulnerabil, nimic nu mai stă în picioare în România. Dacă statul de drept devine un stat de strâmb, atunci democraţia dispare în scurt timp. Stabilitatea şi securitatea internă ale României sunt posibile numai într-un stat de drept şi cu o justiţie independentă", a punctat Iohannis.

Ţinând cont de evoluţia sistemelor judiciare în ultimii 2000 de ani, se poate observa foarte clar, a remarcat preşedintele, că ori de câte ori s-a încercat o variantă alternativă, rezultatul a fost invariabil dispariţia statului respectiv sau al imperiului respectiv.

"Să nu îşi imagineze cineva, chit că unii din zona noastră geografică cred că îşi imaginează, că se poate construi un stat puternic, naţional, fără o justiţie independentă. Eu cred că aşa ceva nu se poate şi România în niciun caz nu doreşte să experimenteze cu aşa ceva. Pe de altă parte, sistemul judiciar nu se poate izola. Nu se poate construi ceea ce unii au numit, neînţelegând foarte bine despre ce e vorba, «republica procurorilor» sau «republica judecătorilor». Nici nu cred că cineva din sală îşi doreşte aşa ceva, fiindcă un stat puternic este un stat cu instituţii puternice, care colaborează, este ceea ce se numeşte colaborarea loială între instituţiile statului", a afirmat Iohannis.

Preşedintele se aşteaptă ca noii membrii ai CSM să aibă o colaborare loială cu toate instituţiile şi autorităţile statului pentru că, din perspectiva lui, un izolaţionism ar fi contraproductiv, pentru că ei, judecătorii, procurorii, nu sunt doar persoanele care aplică legea şi au grijă să fie respectată, ci şi repere morale.

"Judecătorii şi procurorii sunt repere morale, şi atunci trebuie să conştientizaţi că opinia dumneavoastră nu este doar valoroasă, este importantă pentru publicul general. Ar fi greşit, după părerea mea, să vă izolaţi şi să nu comunicaţi cu celelalte instituţii şi să nu comunicaţi opinii care ţin de independenţa justiţiei şi de statul de drept. Spuneţi aceste lucruri, spuneţi-le cu voce tare! Nu vă sfiiţi!

Altfel ajungem în situaţii paradoxale, când infractorii spun cu voce tare ce gândesc şi cum vor să îndoaie statul de drept, iar cei care fac dreptate, nu reacţionează din modestie. Fiţi mai vocali, sunt politicieni care au impresia că dacă nu spuneţi nimic, înseamnă că nu s-a întâmplat nimic. Sunt politicieni care au impresia că ce dacă au dosar penal, sau sunt trimişi în judecată, sau sunt condamnaţi, că ei de fapt sunt băieţii buni, că au luat multe voturi, iar dumneavoastră să vă vedeţi de treabă. Aşa ceva nu accept!", a subliniat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, din sistemul judiciar nu trebuie să emane doar dreptate şi jurisprudenţă, ci şi moralitate, ori moralitatea trebuie spusă, altfel nu ajunge la destinatari.

"România a trăit diferite faze în care s-a încercat, uneori aproape cu succes, supunerea justiţiei politicului. Asta ar fi o mare greşeală dacă s-ar repeta. Şi aici vorbim despre un contact sensibil, cu implicaţii multiple, între sistemul judiciar şi sistemul politic. Politicienii, asta e bine, să ştiţi, de regulă, încearcă să acapareze tot. Aşa funcţionează un politician, vrea puterea. De cele mai multe ori, trebuie să recunoaştem că vrea puterea din motive legitime. Este ales de oameni ca să exercite puterea, doar la unii câteodată, apare o nevoie excesivă de putere. Şi, aici, atunci apare un pericol. Iar dumneavoastră, în Consiliul Superior al Magistraturii sunteţi chemaţi să preveniţi aceste imixtiuni, când simţiţi că presiunea devine mare", a continuat Iohannis.

Şeful statului îi îndeamnă pe membrii CSM să fie demni, nu obedienţi, şi cu toată politeţea şi fermitatea care se impune, să refuze imixtiunea politicului în actul de justiţie ''pentru că doar aşa vom putea să construim o Românie puternică, o Românie demnă, o democraţie puternică, printr-o justiţie puternică.''

"Suntem la începutul anului şi, de regulă, la început de an, în afară de urările ce se cuvin, lumea se gândeşte la ce va fi în anul care vine, ce ar putea să fie bun, ce ar putea să reprezinte ameninţări. Şi despre una dintre ele trebuie să vorbesc astăzi, în acest loc, unde se conduce independenţa justiţiei, în Consiliul Superior al Magistraturii. Este vorba despre speţa nefericită care se numeşte amnistie şi graţiere, un deziderat al unor politicieni. Dumneavoastră cunoaşteţi foarte bine când este bine şi oportun să apară produceri de amnistiere sau proceduri de graţiere, de care sunt şi eu, într-o oarecare măsură, responsabil, dacă vorbim de graţieri individuale", a declarat Iohannis.

Chiar dacă unii or să spună că preşedintele, acum, bate câmpii, fiindcă nu există nicio intenţie de a face aşa ceva, Iohannis a explicat că el crede că trebuie să spună lucruri şi preventiv.

"Şi, dacă ne uităm un pic în jur, domnule Ministru, nu mi-o luaţi în nume personal, dar constat că Ministrul Justiţiei, în vâltoarea audierilor, a spus, sper că nu am înţeles greşit, că ar fi oportună discutarea unei legi care se referă la amnistie şi graţiere în Parlament. În acelaşi timp, şi nu pot să mă fac că nu văd, Preşedintele Camerei Deputaţilor este o persoană condamnată penal şi cu urmărire penală în curs. Preşedintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta, doamnelor şi domnilor, este, ce numesc eu, circumstanţe îngrijorătoare.

Unii ar putea să spună că, sigur, nu e niciun fel de problemă, închisorile sunt pline, foarte multe entităţi internaţionale ne acuză că nu facem nimic. Bani nu avem, că ne trebuie şcoli. Hai să le dăm drumul! Doar că aceste bune intenţii cred că nu sunt numai în acest domeniu. Tare mă tem că sunt politicieni urmăriţi penal, condamnaţi penal, care ar saluta o astfel de lege, care i-ar scăpa de toate problemele. Şi aici unii ar putea să spună «şi ce dacă?». S-ar dărâma statul de drept şi ar exista riscul să dispară democraţia din România. De ce? Odată acceptată ideea unei legi care amnistiază şi graţiază inclusiv politicieni corupţi, oricare Parlament ar putea să facă la fel", a avertizat Iohannis.

Un astfel de precedent creat ar duce, consideră şeful statului, la dispariţia egalităţii în faţa legii. "De asta spun că ar duce la dispariţia statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărta-o de la valorile, cum se spune, euroatlantice, în care românii cred. Marea majoritate a românilor cred în asta".

"Un astfel de demers, o lege a amnistiei şi graţierii, care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoţi care pot fi periculoşi pentru persoane, poate şi pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor, ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, domnule Ministru! Dacă ar exista o astfel de iniţiativă, eu m-aş opune cu toată greutatea şi puterea funcţiei prezidenţiale! Sper să nu fie cazul. Şi ca să reducem probabilitatea unui astfel de demers, am spus aceste lucruri în public, în faţa dumneavoastră, care, cu siguranţă, le cântăriţi aşa cum se cuvine.

Vă doresc, doamnelor şi domnilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, un mandat de succes! Să ne vedem la anul, peste doi ani şi în următorii anii, atâta timp cât va dura mandatul dumneavoastră şi al meu comun, să ne vedem la început de an şi să constatăm că lucrurile merg din ce în ce mai bine, politicienii sunt din ce în ce mai bine intenţionaţi la modul cel mai serios, iar infractorii nu mai îndrăznesc să ridice capul. Vă doresc mult succes!", a mai precizat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor