ONU: Foametea din Somalia s-a încheiat, dar încă este nevoie de ajutor

ONU a declarat că foametea ce durează de şase luni în sudul Somaliei s-a încheiat, dar asistenţa umanitară este în continuare necesară.
Refugiaţi somalezi aşteptând ajutoare alimentare, 19 ianuarie 2012 (Tony Karumba / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
06.02.2012

Naţiunile Unite au declarat, vineri, că foametea ce durează de şase luni în sudul Somaliei s-a încheiat, dar a subliniat faptul că asistenţa umanitară este în continuare necesară.

A avut loc o îmbunătăţire a accesului la produsele alimentare în regiune şi un sezon bun de recoltare, potrivit Unităţii de Analiză a Securităţii Alimentelor şi Nutriţiei a ONU.

Aproximativ o treime din populaţie, sau 2,34 milioane de oameni, încă au nevoie de ajutor umanitar de urgenţă în regiune, a declarat ONU. Aceste persoane se află "în imposibilitatea de a-şi satisface pe deplin nevoile alimentare şi non-alimentare esenţiale", potrivit unei declaraţii.

ONU a scăzut nivelul de urgenţă din sudul Somaliei de la "cinci", care înseamnă foamete, la "patru" sau un nivel de urgenţă de insecuritate alimentară.

"Acesta este rezultatul asistenţei umanitare substanţiale oferite şi începutului recoltării în Deyr, care este de aşteptat să fie substanţial mai mare decât media", a declarat ONU.

Anul trecut, Africa de Est a fost lovită de una dintre cele mai grave secete din ultimele decenii, iar în Somalia, situaţia a fost exacerbată de instabilitate, ceea ce a dus la declararea foametei de către ONU. Sudul Somaliei este controlat în principal de organizaţia militantă Al-Shabaab, considerată un grup terorist de SUA şi alte guverne occidentale.

Al-Shabaab, care are legături cu reţeaua Al-Qaeda, a interzis majoritatea ajutorului umanitar în porţiunile din Somalia aflate sub controlul său. Joi a interzis acţiunile Crucii Roşii, spunând că grupul umanitar împărţea mâncare de proastă calitate.

După ce a fost declarată foamete în iulie, după o serie de ploi, sute de mii de somalezi au fugit din ţară în tabere de refugiaţi în Kenya şi Etiopia, pentru a primi alimente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor