Al-Shabaab opreşte activităţile Crucii Roşii în Somalia
Joi, militanţii Al-Shabaab din sudul Somaliei au declarat că au interzis acţiunile umanitare ale Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în zonele din ţară controlate de ei.
Al-Shabaab a afirmat că agenţia umanitară împărţea ceea ce grupul militant a descris ca alimente nepotrivite pentru consumul uman, a raportat BBC. Al-Shabaab a declarat că Crucea Roşie i-a acuzat de blocarea ajutorului.
Cu toate acestea, Crucea Roşie a relatat că va continua să ajute somalezii din acea parte a ţării, care, pe parcursul anului trecut, a fost afectată de secetă şi foamete.
"Potrivit acordului, am furnizat raţii alimentare lunare, între iunie şi decembrie 2011, pentru mai mult de 1,2 milioane de persoane care trăiesc în centrul şi sudul Somaliei," a declarat Daniel Duvillard, şeful Crucii Roşii din Africa de Est. "Distribuirea de alimente a ajutat la adresarea malnutriţiei severe din rândul populaţiei."
Grupul de ajutor a declarat că a distribuit peste 17.000 de tone de orez, ulei şi fasole oamenilor din sudul ţării. S-a mai arătat că din cauza căldurii sau ploii, circa 6% din produsele alimentare s-au deteriorat.
"Acele boabe au fost fie retrase de către CICR, fie distruse de autorităţile Al-Shabaab", a afirmat Duvillard. "Niciun fel de produse alimentare suspectate că ar fi nepotrivite pentru consumul uman nu au fost distribuite populaţiei din Somalia."
Crucea Roşie este unul dintre puţinele grupuri umanitare care lucrează în Somalia, o ţară care nu a mai avut un guvern centralizat de la începutul anilor 1990.
Al-Shabaab, considerat un grup terorist de mai multe ţări occidentale, inclusiv SUA, au oprit deja activităţile din ţară ale mai multor agenţii umanitare, inclusiv câteva ale Naţiunilor Unite. Grupul a afirmat că ele au fost exagerat problemele ţării din motive politice şi au încercat să convertească musulmanii la creştinism.