Phenianul şterge imaginile mătuşii lui Kim Jong Un dintr-un documentar oficial

(ROMEO GACAD/AFP/Getty Images)

Regimul de la Phenian a şters imaginile dintr-un documentar în care apărea Kim Kioung Hui, mătuşa din partea tatălui a liderului nord-coreean, Kim Jong Un, alături de tânărul dictator, a declarat o sursă a Ministerului Unificării sud-coreean pentru agenţia de ştiri Yonhap, citată vineri de ziarul spaniol La Razon.

Eliminarea acestor imagini a dat naştere unor speculaţii că mătuşa lui Kim s-ar putea să fi avut soarta soţului ei, Jang Song Thaek, care a fost înlăturat din funcţie şi executat, la sfârşitul anului lui 2013, deşi a fost principalul mentor al actualului lider nord-coreean, după moartea tatălui său Kim Jong-Il.

Documentarul oficial o prezenta în versiunea iniţială pe mătuşa lui Kim Jong Un aducând un tribut în decembrie 2012 fratelui său defunct, Kim Jong Il, la mausoleul familiei, fiind însoţită de nepotul ei şi actual lider nord-coreean, Kim Jong Un, şi de alte autorităţi.

În Palatul Soarelui de la Kumsusan se odihnesc corpurile îmbălsămate ale celor doi lideri ai dinastiei Kim pe care i-a avut Coreea de Nord: Kim Ir Sen, bunicul tânărului lider, şi Kim Jong Il, tatăl actualului conducător. Kim i-a succedat tatălui său în decembrie 2011, după moartea acestuia în urma unui infarct.

Documentarul - editat acum pentru a fi ştearsă orice urmă de mătuşă a lui Kim - a fost difuzat prima dată în decembrie 2013, la două zile după ce unchiul lui Kim şi soţul mătuşii sale, Jang Song Thaek, a fost executat pentru înaltă trădare.

Câteva luni mai târziu, postul naţional de televiziune nord-coreean a difuzat acelaşi documentar în ale cărui imagini nu mai apărea mătuşa, fiind înlocuite cu altele în care apar Kim Jong Un împreună cu soţia lui, Ri Sol Ju.

Săptămâna aceasta, televiziunea naţională a redifuzat documentarul deja editat. 'Credem că Kim Kiong Hui a fost scoasă din imaginile în care apar membri ai Partidului Muncitorilor', a declarat sursa Ministerului de Unificare sud-coreean, care nu a vrut să speculeze asupra posibilităţii că ea să fi fost îndepărtată din funcţii.

În luna decembrie, mătuşa lui Kim Jong Un nu a asistat la ceremonia de comemorare a doi ani de la moartea fratelui său Kim Jong Il, fapt ce a provocat un val de speculaţii privind sorta sa în cadrul regimului. Ultima oară când Kim Kiong Hui a fost văzută în public a fost, la 9 septembrie 2013, la o ceremonie militară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe