ONU, Ban Ki-moon: "Assad va fi judecat"

Damascul interzice îngrijirea răniţilor care provin din zonele controlate de opoziţie, ca „politică" a statului şi foloseşte atacurile asupra centrelor de sănătate ca „armă de război".
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. (DON EMMERT / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
14.09.2013

„Vinovat de crime împotriva umanităţii".

Damascul interzice îngrijirea răniţilor care provin din zonele controlate de opoziţie, ca „politică" a statului şi foloseşte atacurile asupra centrelor de sănătate ca „armă de război".

Preşedintele Assad este vinovat de „numeroase crime împotriva umanităţii", a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Vineri, Secretarul General a făcut unele comentarii cu privire la constatările inspectorilor, gândindu-se ca nu este înregistrat în timp ce declaraţiile sale au fost transmise prin sisteme cu circuit închis din interiorul ONU.

„Sunt sigur că va exista un proces atunci când se va termina totul pentru a determina care sunt responsabilităţile sale", a declarat Ban Ki-moon.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Farhan Haq, cu toate acestea, s-a grăbit să respingă faptul că Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite ar putea avea deja în mână raportul inspectorilor. În acelaşi timp, Ban Ki-moon a confirmat că nu cunoaşte conţinutul documentului, dar a spus că se aşteaptă la „dovezi copleşitoare" cu privire la utilizarea armelor chimice în Siria. Inspectorii şi-au finalizat munca şi au pregătit documentul care îi va fi prezentat lui Ban Ki-moon în cursul week-endului, a declarat Ake Sellstrom - şeful echipei de experţi care se ocupă de anchetă.

Damascul acuzat

Declaraţia Secretarului General al ONU ajunge în acelaşi timp cu reclamaţii sosite din Siria, în care guvernul este acuzat că a împiedicat în mod sistematic - ca „politică" a statului - ca răniţii din zonele controlate de opoziţie sau cei din apropierea acestora să fie trataţi. Acesta este motivul pentru care conduce raiduri împotriva unităţilor medicale, spitalelor şi personalului medical. Avioanele de vânătoare ale Damascului lovesc nu numai spitale, ci şi spitale de campanie. Acuzaţia vine de la Comisia de anchetă a ONU asupra Siriei conform unui raport axat pe atacurile asupra centrelor de sănătate, în contextul unui război civil în Siria atacurile fiind folosite ca "armă de război".

Situatie dramatică la Damasc, ONU face apel la armististiţiu temporar

Sute de mii de civili nevinovaţi sunt "prinşi în capcana" luptelor la periferia Damascului, a declarat vineri ONU, lansând un apel la armistiţiu pentru salvarea şi evacuarea lor.

Şefa operaţiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, s-a declarat "extrem de îngrijorată de informaţiile că peste 500.000 de persoane sunt prinse în capcană la periferia rurală a Damascului" şi duc lipsă de apă, alimente şi medicamente.

Conform dnei Amos, situaţia este deosebit de dramatică în special în localitatea Moadamiyet al-Sham de lângă Damasc, unde 12.000 de locuitori au rămas blocaţi, după ce majoritatea populaţiei a fugit. Localitatea este sub asediu de zece luni şi este bombardată zilnic iar organizaţiile umanitare nu pot avea acces acolo.

"Cer tuturor părţilor să accepte o pauză în ostilităţi pentru a permite agenţiilor umanitare să evacueze răniţii" şi să-i ajute pe locuitori, este apelul lansat de ea.

Conform comunicatului dat de Valerie Amos, ONU a alocat 50 de milioane de dolari din rezervele sale de urgenţă pentru ajutorarea milioanelor de sirieni strămutaţi în interiorul ţării sau refugiaţi în ţările vecine.

Arme chimice

Ultimul raport publicat miercurea trecută de ONU a acuzat atât forţele guvernamentale cât şi rebelii de crime de război. Prin urmare, inspectorii au ajuns la concluzia că cele mai multe victime în Siria au fost cauzate de atacuri cu arme convenţionale. Documentul critică şi statele care au furnizat arme atât guvernului lui Bashar al-Assad cât şi opoziţiei.

Reuniunea de la Geneva

Între timp, la Geneva continuă discuţia privind planul rusesc de a obţine controlul asupra armelor chimice aflate în posesia regimului sirian. Vineri, secretarul de stat american John Kerry a anunţat că se va întâlni din nou cu ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, la sfârşitul acestei luni la New York, într- o încercare de a stabili o dată pentru Conferinţa de Pace din Siria, cunoscută sub numele de „Geneva 2".


Moscova

Preşedintele rus Vladimir Putin a lăudat anunţul Siriei de a adera la Tratatul mondial împotriva armelor chimice: "Aceasta arată intenţiile serioase ale Damascului pentru o soluţionare a conflictului". Preşedintele rus a reiterat că o intervenţie militară în Siria ar fi „inacceptabilă" şi a subliniat importanţa, în acest moment, de promovare a iniţiativei de monitorizare internaţională a armelor chimice din Damasc. „Siria este în centrul atenţiei noastre acum", a spus Putin la summitul din Shanghai (Cooperation Organisation în Bishkek);"reţinem ca inacceptabilă intervenţia militară în această ţară, fără un mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor