ONU anunţă focar de poliomelită în Somalia

Somalia: Vaccinari (TONY KARUMBA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
17.08.2013

În ciuda tuturor eforturilor făcute pentru eradicarea poliomielitei, în Somalia cumplita boală continuă să facă victime: cel puţin 105 cazuri recente confirmă faptul că în Somalia a apărut un nou focar de boală, la cinci ani după ce ţara a fost considerată liberă de acest virus. Alarma a fost lansată de către OCHA (Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare ONU) la doar câteva zile după ce organizaţia "Medici fără Frontiere" a părăsit Somalia, invocând situaţia periculoasă din zonă, şi a fost raportată vineri de publicaţia italiană Repubblica.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) luptă de ani de zile pentru eradicarea poliomelitei şi, graţie eforturilor OMS, numărul de cazuri de poliomelită înregistrate pe glob s-a redus dramatic.

Patru milioane de oameni au fost vaccinaţi contra poliomelitei în Somalia, după ce în luna mai, virusul a reaparut în Cornul Africii. Accesul medicilor în unele zone rămâne însă foarte dificil şi 600.000 de copii au rămas nevaccinaţi.

"Lipsa de acces total la anumite regiuni rămâne cel mai mare obstacol pentru controlul epidemiei - se afirmă într-o declaraţie ONU, din acest motiv, focarele de boala nu au putut fi încă eradicate complet în Somalia, care rămâne aşadar una dintre cele mai dificile şi periculoase zone din lume pentru lucrătorii umanitari.

Unele dintre zonele unde lucrătorii umanitari şi medicii nu pot ajunge se află sub controlul islamiştilor Shabab, care se opun vaccinărilor.

Situaţia este gravă. Dacă există deja 105 cazuri confirmate de copii care au prezentat simptome de paralizie, acest fapt conduce la concluzia că există un focar de boală şi este foarte probabil să existe alte mii persoane infectate, care nu au prezintă încă simptome evidente dar pot răspândi boala.

Şi în ţara vecină, Kenya, pe teritoriul căreia trăiesc mai mult de 90% din refugiaţii somalezi, au fost confirmate 12 cazuri de boală. Refugiaţii somalezi sunt adăpostiţi în zone unde condiţiile sanitare sunt deplorabile.

Situaţia din Somalia era suficient de gravă şi înainte de izbucnirea noului focar de poliomelită. Organizaţia "Medici Fără Frontiere" (MFF) a anunţat la mijlocul săptămânii trecute că se retrage din Somalia, după 22 de ani de ajutor umanitar şi medical, denunţând atacurile violente asupra personalului MFF şi lipsa implicării autorităţilor pentru asigurarea unei minime garanţii de securitate necesare menţinerii programelor de asistenţă umanitară.

Poliomielita a fost considerată aproape eradicată. În 2012, Organizaţia Mondială a Sănătăţii raporta doar 223 de cazuri la nivel mondial, faţă de 350.000 cazuri, câte se înregistrau în 2013. Boala rămâne endemică în doar trei ţări: Afganistan, Nigeria şi Pakistan.

Boala, care afectează în special copiii sub cinci ani, este incurabilă. O infecţie din 200 este ireversibilă şi între 5 şi 10 la sută din cazuri duc la moartea prin asfixiere a bolnavilor, din cauza paraliziei muşchilor respiratori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor