Israel: alarmă privind poliomielita, Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune turiştilor: "Vaccinaţi-vă"

Poliomielita se întoarce şi provoacă teroare: în Kenya, Somalia, Nigeria. Dar a re-apărut şi în Israel, astfel încât Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat alarma, invitând turiştii care merg în aceste ţări la prudenţă şi la evaluarea unei vaccinări înainte de a pleca, relatează joi Repubblica.
An Afghan health worker (R) administers polio vaccine drops to a child during the first day of a vaccination campaign on the outskirts of Jalalabad, Nangarhar province on July 1, 2013. Polio, once a worldwide scourge, is endemic in just three countries now - Afghanistan, Nigeria and Pakistan. AFP PHOTO/Noorullah Shirzada (Photo credit should read Noorullah Shirzada/AFP/Getty Images) (Noorullah Shirzada / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
25.07.2013

Poliomielita se întoarce şi provoacă teroare: în Kenya, Somalia, Nigeria. Dar a re-apărut şi în Israel, astfel încât Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat alarma, invitând turiştii care merg în aceste ţări la prudenţă şi la evaluarea unei vaccinări înainte de a pleca, relatează joi Repubblica.

Prin urmare, spectrul poliomielitei s-a reîntors chiar acolo unde era considerat o amintire urâtă şi se credea că boala ar fi fost în cele din urmă învinsă deja din 2000. Poliomielita rămâne o ameninţare endemică în anumite părţi ale lumii.

În Israel, poliovirusul sălbatic de tip 1 (WPV1) a fost izolat în 30 de probe de apă reziduală, din zece site-uri de prelevare a probelor, între ianuarie şi iunie a acestui an. Detectarea virusului indică o creştere geografică şi temporală, şi, prin urmare, riscul de o răspândire la nivel internaţională din Israel nu mai este considerat de OMS o ameninţare moderată, ci un pericol destul de mare.

Primele cazuri au fost înregistrate în rândul beduinilor din deşertul Negev, dar în ultimele săptămâni, virusul a apărut, de asemenea, în apa reziduală în unele zone de pe coastă ale ţării. Nu există încă oameni care au fost infectaţi, dar analizele efectuate au declanşat un plan de sănătate de urgenţă pentru a creşte acoperirea prin vaccinare, ajunsă acum la 94%.

Cu toate acestea, OMS mai avertizează: "Este important ca toate ţările, în special cele cu contact frecvent cu zonele afectate de poliomielită, să crească supravegherea –se citeşte într-o notă a Organizaţiei - autorităţile ar trebui, de asemenea, să analizeze datele privind imunizarea, acordând prioritate acelor zone unde acoperirea este mai mică de 80%. Toţi călătorii spre şi dinspre zonele afectate ar trebui să fie pe deplin vaccinaţi împotriva poliomielitei".

Boala rămâne endemică în Nigeria, Pakistan, şi Afganistan. Dar în acest an a revenit în alte zone ale lumii. Israel, desigur, dar, de asemenea, în Cornul Africii, inclusiv Kenya şi Somalia, unde lipsea de ani.

OMS face apel la prudenţă. Poliomielita este o boală gravă, care poate duce la paralizie şi moarte. Turiştii sunt invitaţi să urmeze anumite recomandări: consumarea de alimente gătite, spălatul şi dezinfectatul mâinilor des, să se bea doar apă îmbuteliată, iar vaccinarea trebuie să fie efectuată în mod adecvat chiar o doză de rapel înainte de plecare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor