Opinie: Pentru anul 2018, Partidul Democrat ţinteşte electoratul unionist din RM

Electoratul pro-european din RM nu se orientează către PD, care nu-şi poate permite luxul de a abandona deschis filiera europeană, de aceea este impus de situaţie să caute soluţii de alternativă, afirmă Dumitru Spătaru.
Unirea R. Moldova cu România (facebook.com)
Ştefan Sârbu
18.12.2017

Editorialistul Dumitru Spătaru susţine că Partidul Democrat din Moldova (PDM) ar ţinti un nou segment electoral, cel unionist, bazându-şi concluzia pe cele mai recente evenimente politice, mai ales după ce Guvernul moldovean a avizat pozitiv proiectul de lege privind introducerea în Constituţie a limbii române ca limbă de stat.

Unii spun că Guvernul de la Chişinău a fost obligat să procedeze astfel după o decizie a Curţii Constituţionale din decembrie 2013, alţii însă, inclusiv Dumitru Spătaru, înclină să creadă că această mişcare ar avea legătură cu anul 2018, când se împlinesc 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, prin urmare este nu doar un an electoral, ci şi un an cu puternică semnificaţie pentru curentul unionist.

Electoratul unionist este estimat de autorul editorialului publicat pe tribuna.md, la vreo 20-30% din electoratul total al Republicii Moldova - segment de alegători care, deocamdată, în opinia acestuia, nu ar fi ancorat politic.

”Relaţia PD cu factorii decidenţi din cadrul structurilor europene este una proastă, mai ales după ignorarea recomandărilor acestora privind sistemul electoral. În plus, sondajele de opinie arată că nici pe departe electoratul pro-european din Moldova nu se orientează către PD. Acesta acordă mai degrabă preferinţă PAS şi PDA, partide care, apropo, sunt susţinute şi de decidenţii din cadrul structurilor europene. Deci, chiar dacă nu-şi poate permite luxul de a abandona deschis filiera europeană, PD e impus de situaţie să caute soluţii de alternativă”, a adăugat Spătaru.

Chiar dacă nu recunoaşte acest lucru, Dumitru Spătaru crede că, în căutare de soluţii politice pentru anul electoral 2018, PDM ar vrea să preia curentul unionist întrucât nu se ştie dacă va reuşi să devină suficient de convingător pentru electoratul proeuropean, iar pe stânga dominată de socialişti nu prea are ce căuta.

„Nu este exclus ca evenimentele din ultima perioadă să fie doar un început de repoziţionare a PD, o repoziţionare care în scurt timp poate aduce acest partid pe extrema dreapta, unionistă a eşichierului politic autohton. Iar o astfel de poziţionare poate genera schimbări majore. Politice şi nu numai…”, conchide Dumitru Spătaru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor