ONG-uri din Moldova: Sistemul electoral poate fi modificat după alegerile parlamentare din 2018
alte articole
În cadrul unei conferinţe de presă, susţinute marţi la Chişinău, organizaţiile societăţii civile din R. Moldova semnatare ale unui apel public lansat încă la începutul lunii februarie cu privire la necesitatea creării unui Grup de lucru responsabil de elaborarea propunerilor de modificare a Codului electoral şi a legislaţiei conexe au atenţionat parlamentarii să nu combine activitatea grupului de lucru în vederea ajustării legislaţiei electorale cu cea de modificare a sistemului electoral. Dacă se va discuta exclusiv subiectul privind iniţiativa de introducere a votului uninominal lansată recent, delegaţii organizaţiilor semnatare îşi rezervă dreptul de a boicota activitatea Grupului de lucru.
„Pe fundalul crizei social-politice din Moldova, în prezent este necesar, în primul rând, să se combine eforturile societăţii pentru a exclude carenţele legislative semnalate de misiunile naţionale şi internaţionale de observare a alegerilor organizate în Moldova pe parcursul anilor 2014-2016, precum şi evidenţiate şi subliniate de către Curtea Constituţională a Moldovei în Hotărârea din 13 decembrie 2016 de validare a scrutinului prezidenţial.”
În acelaşi context, potrivit unui comunicat de presă a Promo-LEX, organizaţiile semnatare îşi arată deschiderea de a participa plenar la lucrările grupului de lucru doar în condiţiile în care, în procesul de activitate a acestuia nu se va discuta modificarea sistemului electoral.
Doar după stabilirea consensului menţionat şi excluderea carenţelor legislative pot fi iniţiate discuţii, bazate pe studii şi analize temeinice cu privire la oportunitatea, necesitatea şi modalitatea modificării sistemului electoral din Republica Moldova. În acest sens, cele 18 organizaţii semnatare consideră că astfel de discuţii pot fi iniţiate doar după alegerile parlamentare din toamna anului 2018, cu aplicare pentru alegerile parlamentare ordinare din anul 2022.
Imediat după ce ONG-urile şi-au făcut publică intenţia, preşedintele Parlamentului Andrian Candu a venit cu o replică pe pagina sa de socializare menţionând că anunţul ONG-urilor prin discursuri sunt “izbitor de asemănătoare cu cele ale anumitor partide politice.”
Deşi societatea civilă le-a cerut mereu să dezbată împreună iniţiativele până să ajungă proiecte supuse votului, astăzi, ele anunţă că nu vor să discute o iniţiativă care reflectă dorinţa a 80% din alegători. „Eu cred că acest proiect trebuie dezbătut public, ca cetăţenii să audă argumentele pro şi contra. Chiar dacă este de neînţeles, decizia anumitor ONG-uri de a boicota discuţiile publice va fi respectată.”,a declarat Candu.