Persoanele din Moldova declarate incapabile vor beneficia de serviciul „Locuinţă protejată”
alte articole
La 7 martie, Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a admis excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi din Regulamentul cadru privind organizarea şi funcţionarea serviciului social „Locuinţă protejată”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 711 din 9 august 2010, declarând-le ca fiind contrare articolelor 16 şi 51 din Constituţie.
Autorul excepţiei de neconstituţionalitate, avocatul Doina Ioana Străisteanu a pretins că prevederile punctului 3, subpunctul 1) din Regulamentul menţionat, care exclud din categoria beneficiarilor serviciului social „Locuinţă protejată” persoanele care au fost declarate incapabile, nu asigură accesul persoanelor cu dizabilităţi mintale la măsuri de protecţie corespunzătoare, fapt contrar mai multor articole din Constituţia R. Moldova.
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, CCM a observat că, în vederea integrării sociale şi profesionale în comunitate a persoanelor cu dizabilităţi mintale, creării condiţiilor pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unei vieţi autonome Guvernul a aprobat Regulamentul cadru privind organizarea şi funcţionarea serviciului social „Locuinţă protejată”. Însă, potrivit unor prevederi ale aceluiaşi Regulament, nu pot avea acces la serviciul social „Locuinţă protejată” persoanele care în urma unei tulburări psihice au fost declarate incapabile de către instanţa de judecată.
Curtea a reţinut că, deşi obiectivele serviciului sunt integrarea în comunitate a persoanelor cu dizabilităţi mintale, în acelaşi timp, persoanele declarate incapabile prin hotărârea instanţei au fost private de posibilitatea de a beneficia de acest serviciu, mai mult, CCM a reţinut că limitarea accesului unei persoane declarate incapabile la serviciul social „Locuinţă protejată” nu corespunde obligaţiei pozitive a statului de a lua măsurile necesare de natură să asigure participarea efectivă a persoanelor cu dizabilităţi mintale la viaţa comunităţii, fapt contrar articolelor 16 şi 51 din Constituţie.
La baza sesizării depuse CCM de către Doina Ioana Străisteanu a fost pus dosarul civil aflat în examinare la Judecătoria Bălţi în care reclamanta este persoană declarată incapabilă, care beneficiază de instituţia tutelei, a fost dezinstituţionalizată din Spitalul psiho-neurologic Bălţi, are abilităţi de a percepe şi a lua decizii elementare în favoarea sa, dar care în momentul de faţă nu are un loc de trai. Potrivit unui răspuns al secretarului Consiliului municipal Bălţi, reclamanta nu poate să beneficieze de serviciul social “Locuinţa protejată” pentru că nu corespunde criteriilor de eligibilitate.