ONG-uri de media cer autorităţilor RM să nu discrediteze jurnaliştii

Este inadmisibil ca mass media care critică guvernarea şi promovează responsabilizarea clasei politice de la Chişinău, să fie echivalată cu un inamic public, atenţionează ONG-urile de media din RM.
(Captură Foto)
Ştefan Sârbu
02.12.2017

Organizaţiile neguvernamentale de media din Republica Moldova îşi exprimă îngrijorarea faţă de ultimele declaraţii ale premierului Pavel Filip în legătură cu poziţia critică a presei faţă de acţiunile guvernării.

Referindu-se la succesele pe care le-a obţinut R. Moldova în politica externă în ultimul timp, prim-ministrul a lăsat să se înţeleagă că mass media ar fi implicate într-o campanie de propagandă concentrată pe minimalizarea impactului succeselor guvernării. „Toţi acei care vin cu atacuri – instituţii media, formaţiuni politice din aşa-numita opoziţie – eu nu consider că sunt nişte adversari ai guvernării, dar consider că sunt nişte adversari ai modernizării Republicii Moldova şi în primul rând – ai cetăţenilor”, a declarat Pavel Filip în debutul şedinţei de joi a Cabinetului de miniştri.

Potrivit unei declaraţii, ONG-urile semnatare consideră că insinuările şi acuzaţiile voalate – proferate la cel mai înalt nivel şi perpetuate ulterior în toate straturile societăţii, prin intermediul canalelor comode guvernării – ar contribui la radicalizarea discursului public şi la discreditarea jurnaliştilor care îşi exercită meseria de manieră profesionistă în scopul asigurării bunei funcţionări a unui stat democratic. „Or, este inadmisibil ca mass media care critică guvernarea şi promovează responsabilizarea clasei politice, să fie echivalată cu un inamic public.”

În context, autorii declaraţiei reamintesc că rolul mass media include supravegherea activităţii guvernanţilor şi a politicienilor şi, respectiv, informarea corectă a cetăţenilor. Iar supravegherea presupune un control permanent şi o prezentare critică a activităţii sferei politice.

„Îndemnăm autorităţile publice şi înalţii demnitari să respecte legislaţia în vigoare, normele democratice şi standardele general acceptate ale discursului public, pentru a nu permite încălcarea drepturilor legitime pe care le au jurnaliştii în exercitarea atribuţiilor lor profesionale”, au concluzionat ONG-urile de media din R. Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor