OMS publică directive pentru impunerea măştii la copii. Pandemia ar putea dura doi ani

Tedros Adhanom Ghebreyesus (Fabrice COFFRINI / AFP via Getty Images)
A.P.
24.08.2020

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (W.H.O.) a afirmat vineri că pandemia virusului Wuhan poate să mai dureze încă doi ani, emiţând o directivă pentru portul măştilor de către persoanele de peste 12 ani.

Vorbind la Geneva, directorul agenţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că gripa spaniolă din 1918 a bântuit omenirea doi ani şi nu există prea multe motive pentru a ne îndoi că virusul Wuhan ar avea o altă cronologie.

"Desigur, dacă vom avea mai multă conectivitate, virusul are o şansă mai bună de a se răspândi", a spus el, potrivit BBC. „Dar, în acelaşi timp, avem şi tehnologia pentru a-l opri şi cunoştinţele pentru a-l opri”, a menţionat el în ultima sa adresare, subliniind importanţa „unităţii naţionale, solidarităţii globale”.

Virusul Wuhan, pe care China l-a lăsat să se răspândească în comunitatea internaţională, a ucis 800.000 de persoane. Au fost înregistrate aproape 23 de milioane de infecţii, dar se consideră că numărul persoanelor care au avut virusul este mult mai mare din cauza testării inadecvate şi a cazurilor asimptomatice.

În timp ce Tedros avertiza asupra duratei lungi a pandemiei, OMS a emis instrucţiuni actualizate pentru protejarea copiilor, potrivit Reuters.

Agenţia ONU a afirmat că minorii de 12 ani şi peste ar trebui să poarte măşti în aceleaşi condiţii ca adulţii, pentru a ajuta la combaterea răspândirii virusului, în timp ce copiilor între şase şi 11 ani ar trebui să li se aplice o abordare bazată pe riscuri şi evaluarea condiţiilor specifice în fiecare caz.

Copiii în vârstă de 12 ani şi peste ar trebui să poarte în special o mască atunci când distanţa de un metru faţă de ceilalţi nu poate fi garantată şi există o transmisie largă în zonă, potrivit unui comunicat OMS şi ONU din 21 august.

Cele două organizaţii au convenit că, pentru a determina dacă copiii între şase şi 11 ani trebuie să poarte măşti, trebuie evaluată o serie de factori, inclusiv intensitatea transmiterii în zonă, capacitatea copilului de a folosi masca, accesul la măşti şi o supraveghere adecvată a adulţilor.

Săptămâna trecută, Tedros a luat în discuţie şi ceea ce el numeşte „naţionalismul vaccinului”, afirmând că „nimeni nu este în siguranţă până când toată lumea nu este în siguranţă” împotriva virusului Wuhan şi că vaccinurile - indiferent de ţara de origine - trebuie să fie trimise mai întâi celor care declară că au cei mai mulţi pacienţi.

„Deşi există o dorinţă a liderilor de a-şi proteja propriul popor în primul rând, răspunsul la această pandemie trebuie să fie colectiv”, a spus el la o informare media.

„Aceasta nu este caritate, am învăţat că modalitatea cea mai rapidă de a pune capăt acestei pandemii şi de a redeschide economiile este prin protejarea populaţiilor cu cel mai mare risc, nu a întregii populaţii din câteva ţări.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor