Anchetă: Partidul Comunist Chinez nu a raportat niciodată focarul de virus la OMS
focus
alte articole
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a actualizat pe tăcute cronologia exploziei de virus Wuhan care a avut loc de la sfârşitul anului 2019, reflectând acuzaţiile celor care subliniau că regimul comunist de la Beijing nu a raportat niciodată descoperirea focarului de virus către OMS, astfel încât agenţia de sănătate a ONU a trebuit să cerceteze singură circumstanţele focarului, în ciuda laudelor aduse de directorul organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, presupusei transparenţe manifestate de autorităţile de la Beijing.
O notă despre vechea cronologie admisă oficial de OMS clarifica doar că: „Această declaraţie nu mai este menţinută. O versiune actualizată a fost publicată pe 29 iunie 2020”.
Lipsa de raportare la OMS a existenţei focarului din Wuhan ar putea permite trimiterea regimului comunist chinez în faţa unor curţi de arbitraj, conform Regulamentului Sanitar Internaţional, la care China este membru din 2005. Regulamentul a fost introdus la presiunea comunităţii diplomatice internaţionale după ce, în 2003, Beijing-ul a eşuat să raporteze epidemia de SARS.
Cronologia actualizată a OMS reflectă faptul că biroul OMS naţional pentru China este cel care a căutat şi în final a găsit rapoarte open-source cu privire la coronavirus şi a alertat Biroul Regional al OMS pentru Asia-Pacific.
La 1 ianuarie, OMS este cea care a solicitat informaţii de la autorităţile chineze, deşi procesul ar fi trebuit să fie invers.
Cronologia actualizată precizează:
31 decembrie 2019
Biroul local al OMS din Republica Populară Chineză a preluat o declaraţie de presă a Comisiei municipale de sănătate din Wuhan privind cazurile de „pneumonie virală” din Wuhan, Republica Populară Chineză de pe site-ul acesteia.
Biroul naţional a notificat Biroul Regulamentului Sanitar Internaţional (IHR) din cadrul Biroului Regional al OMS pentru Asia-Pacific despre declaraţia de presă a Comisiei municipale de sănătate din Wuhan şi a furnizat o traducere a acesteia.
De asemenea, platforma OMS a serviciilor de informaţii epidemice open source (EIOS) a preluat un raport referitor la acelaşi grup de cazuri de „pneumonie cu cauză necunoscută”, în Wuhan.
Mai multe autorităţi medicale din întreaga lume au contactat OMS pentru a căuta informaţii suplimentare.
1 ianuarie 2020
OMS a solicitat autorităţilor chineze informaţii despre grupul de cazuri de pneumonie atipică din Wuhan.
OMS şi-a activat echipa de asistenţă pentru gestionarea incidentelor (IMST), ca parte a cadrului său de intervenţie de urgenţă, care asigură coordonarea activităţilor pe cele trei niveluri ale OMS (sediul central, regional, de ţară) pentru situaţii de urgenţă în sănătatea publică.
Actualizarea cronologiei OMS a apărut după ce republicanii din Comisia pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor din Congresul american (HFAC) au publicat un raport provizoriu privind investigaţia congresională referitoare la răspunsul Chinei, după ce a descoperit cazuri de coronavirus din Wuhan.
Ancheta republicană a descoperit că China nu a notificat niciodată OMS despre focarul de coronavirus care făcea ravagii în Wuhan şi care s-a transformat în pandemie, ruinând economia mondială.
Ancheta a descoperit că la 31 decembrie 2019, rapoartele mass-media chineze despre virus au început să apară online, inclusiv pe platforma din Statele Unite pentru avertizări timpurii privitoare la presupuse focare de boli infecţioase.
Directorul OMS Dr. Michael Ryan, a recunoscut că a aflat despre focarul de coronavirus de pe platformă.
Deşi publicaţia South China Morning Post a descoperit că regimul chinez avea cunoştinţă despre existenţa virusului încă din 17 noiembrie, la jumătatea lunii ianuarie, regimul comunist chinez încă mai aresta avertizorii care transmiteau alerte online despre existenţa focarului. Mai mult, pe 11 ianuarie, autorităţile medicale au închis un laborator din Shanghai care a postat online, pe platforme open source medicale, secvenţa genomică a virusului în ciuda unor ordine exprese de a menţine secretul, emise de regim.
Pe 14 ianuarie OMS şi guvernul chinez încă mai susţineau că virusul nu se transmite de la om la om.
Actualizarea OMS este semnificativă, deoarece majoritatea publicaţiilor de ştiri din presa centrală occidentală au reluat versiunea conform căreia China a avertizat OMS în legătură cu focarul, aşa cum implica OMS în cronologia sa anterioară. OMS nu a corectat niciodată aceste rapoarte media.
Între timp, China a renunţat şi ea în tăcere la pretenţiile că a transmis în timp informaţii utile despre virus la OMS.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, a recunoscut pe 24 iunie 2020, în cadrul unei conferinţe de presă: „Pe 3 ianuarie, China a început să trimită actualizări periodice OMS, precum şi altor ţări şi regiuni, inclusiv SUA.”
Michael McCaul (R-TX), preşedinte al grupului de lucru pentru China, a declarat HFAC:
Mă bucur să văd că OMS şi Partidul Comunist Chinez au citit raportul meu provizoriu cu privire la originile pandemiei şi admit în final adevărul - Partidul Comunist Chinez nu a raportat niciodată focarul de virus la OMS, încălcând reglementările OMS.
Acum, întrebarea este dacă Partidul va continua campania de propagandă care pretinde că a avertizat lumea sau dacă va recunoaşte adevărul şi va începe să conlucreze cu comunitatea internaţională de sănătate pentru a descoperi adevărul cu privire la această pandemie mortală.