OMS aprobă cel de-al doilea vaccin anti-COVID produs de chinezi, pentru urgenţe
alte articole
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a permis utilizarea, în regim de urgenţă, a vaccinului anti-COVID-19 realizat de Sinovac, pentru persoanele de peste 18 ani. Aceasta este cea de-a doua autorizaţie pe care a acordat-o unei companii chineze.
Într-o declaraţie emisă marţi, agenţia globalistă de sănătate a ONU a menţionat că datele transmise experţilor săi au arătat că două doze de vaccin au împiedicat simptomele severe ale COVID-19, boala produsă de virusul Wuhan, la aproximativ jumătate dintre cei care au făcut vaccinul. OMS a afirmat că există puţini adulţi în vârstă înscrişi în studiu, deci nu a putut estima cât de eficient a fost vaccinul la persoanele cu vârsta peste 60 de ani.
„Cu toate acestea, OMS nu recomandă o limită superioară de vârstă pentru vaccin”, a precizat agenţia, adăugând că datele colectate din utilizarea Sinovac în alte ţări „sugerează că vaccinul va avea probabil un efect protector la persoanele în vârstă”.
În aprilie, un studiu publicat de o echipă de oameni de ştiinţă din Brazilia a confirmat o rată de eficacitate de peste 50% pentru Sinovac. Un studiu real din Chile, din aprilie, a constatat o rată de eficacitate de 67% pentru utilizarea cu două doze.
Vaccinurile chineze sunt controversate, fiind cunoscută lipsa de transparenţă a regimului comunist de la Beijing, care nu publică datele primare astfel încât atât rata de eficacitate, cât şi eventualele reacţii adverse rămân necunoscute până când vaccinul nu este utilizat de ţări terţe.
Luna trecută, OMS a dat undă verde vaccinului anti COVID-19 produs de Sinopharm. De asemenea, OMS a aprobat vaccinuri produse de Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna şi Johnson & Johnson.
Anunţul OMS permite achiziţionarea vaccinului de către donatori şi alte agenţii ONU pentru a fi utilizat în ţările mai sărace, inclusiv în cadrul iniţiativei susţinute de ONU de a distribui vaccinuri COVID-19 cunoscute la nivel mondial sub numele de COVAX.
Efortul a fost încetinit considerabil după ce cel mai mare furnizor din India a declarat că nu va mai putea oferi vaccinuri până la sfârşitul anului din cauza ultimului val de noi infecţii care devastează India.
În luna mai, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a început un proces de revizuire rapidă a vaccinului Sinovac, dar nu este clar când ar putea fi luată o decizie cu privire la posibila sa autorizare pentru blocul din care fac parte cele 27 de naţiuni.
Sute de milioane de doze de vaccinuri chineze au fost deja livrate către zeci de ţări din întreaga lume prin acorduri bilaterale, întrucât multe naţiuni s-au grăbit să asigure aprovizionarea după ce ţările bogate au rezervat marea majoritate a livrărilor de la producătorii farmaceutici occidentali.
China are cinci vaccinuri pe care le foloseşte intern, dar majoritatea exporturilor sale în străinătate provin de la două companii: Sinopharm şi Sinovac. Vaccinurile chinezeşti sunt vaccinuri „inactivate”, făcute cu coronavirus care nu se poate replica.
Majoritatea celorlalte vaccinuri COVID-19 utilizate în întreaga lume, în special în Occident, sunt realizate cu tehnologii mai noi care vizează în schimb proteina „vârf” - spike - care acoperă suprafaţa coronavirusului.