Un cultivator de soia se judecă cu Monsanto din cauza unui patent

Fermierii locali şi activiştii Greenpeace protestează împotriva plantelor modificate genetic şi a politicii firmei Monsanto (Melvyn Calderon / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
20.02.2013



Curtea Supremă a SUA va audia în această săptămână cazul unui agricultor în vârstă de 75 de ani din Indiana împotriva lui Monsanto, în legătură cu dreptul său de a planta seminţe modificate genetic - gigantul agricol susţinând că ar deţine brevet pentru ele.

Fermierul Vernon Hugh Bowman a spus că el a cumpărat în mod legal seminţele de soia de la un siloz pentru cereale, care la rândul său a achiziţionat aceste seminţe de la agricultori autorizaţi de Monsanto să vândă seminţele modificate genetic ale companiei, în conformitate cu firma de avocatură Frommer Lawrence & LLP Haug, care îl reprezintă. Monsanto susţine că deţine brevete pentru aceste boabe de soia.

Cu cinci ani în urmă, Monsanto, o companie în valoare de 12 miliarde de dolari, l-a dat în judecată pe Bowman pentru a-l împiedica să utilizeze şi să vândă seminţele de soia provenite din plante cultivate din seminţe Monsanto, în conformitate cu firma de avocatură. Aceste seminţe sunt rezistente la erbicide şi permit agricultorilor să distrugă buruienile fără a afecta culturile lor de soia, dominând astfel industria agriculturii din Statele Unite ale Americii.

Bowman trebuie să semneze un acord cu Monsanto, care prevede că el nu va păstra recolta şi nu o va replanta sezonul următor, deoarece compania vrea drepturi exclusive pentru furnizarea seminţelor, a raportat National Public Radio. Cu toate acestea, Bowman a plantat încă o cultură de soia din seminţele din prima recoltă la sfârşitul anului. "Ceea ce am vrut a fost o sursă ieftină de seminţe", a declarat el pentru postul de radio public.

Firma de avocatură a declarat că Bowman a încălcat brevetul prin utilizarea seminţelor cumpărate de la siloz pentru a creşte noi culturi de soia, dar "Bowman afirma că vânzările Monsanto de seminţe originale către cumpărători autorizaţi a epuizat drepturile brevetate ale lui Monsanto şi, prin urmare, Monsanto nu poate impune brevetele sale împotriva unor seminţe de a doua generaţie, care au rezultat din plantarea seminţelor originale."

Potrivit unui document al Curţii Supreme, instanţa va trebui să stabilească dacă "epuizarea brevetului delimitează drepturile deţinătorilor de patente, prin eliminarea dreptului de a controla sau interzice utilizarea invenţiei după o vânzare autorizată."

Când Monsanto l-a dat pe Bowman în judecată, i s-a spus că trebuie să plătească 84.000 de dolari pentru încălcarea brevetului. David Snively - vicepreşedinte executiv, secretar şi consilier general pentru Monsanto - a relatat pentru NPR că "[Bowman] a vrut să folosească tehnologia noastră fără a plăti pentru ea", acesta fiind motivul procesului.

În decembrie, grupurile non-profit Centrul pentru Siguranţa Alimentară (CFS) şi Salvaţi Seminţele Noastre au depus un rezumat la Curtea Supremă de Justiţie în cazul Bowman v. Monsanto.

"Cazul dlui Bowman reprezintă o criză sistemică din agricultura SUA", a declarat directorul executiv al CFS, Andrew Kimbrell, într-un comunicat de presă. "Printr-un sistem de brevetare care favorizează drepturile corporaţiilor asupra drepturilor fermierilor şi cetăţenilor, hrana şi sistemul nostru de agricultură este ţinut ostatic de un grup de companii."

El a adăugat: "În joc este viitorul produselor alimentare."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor