Ombudsmanul solicită remedierea situaţiei deplorabile din R. Moldova privind calitatea alimentelor livrate copiilor

Maia Bănărescu consideră că statul trebuie să identifice soluţii optime pentru a asigura un control eficient al calităţii alimentelor din instituţiile de învăţământ. Centrul de Sănătate Publică constată în continuare nereguli.
Maia Bănărescu, Avocatul Copilului din Moldova (facebook.com)
Ştefan Sârbu
18.01.2017

Situaţia privind alimentaţia copiilor şi a elevilor, precum şi procesul de achiziţionare a produselor alimentare în instituţiile şcolare şi preşcolare din R. Moldova au fost discutate în cadrul şedinţei comune a Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi a Grupului de lucru privind evaluarea situaţiei în domeniul alimentaţiei publice la care a participat şi Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului, Maia Bănărescu. Anterior ea a înaintat un demers prim-ministrului Pavel Filip prin care a solicitat remedierea situaţiei deplorabile în ceea ce priveşte calitatea produselor alimentare livrate instituţiilor de învăţământ din ţară.

Ombudsmanul copilului a precizat că a monitorizat acţiunile autorităţilor publice întreprinse în scopul remedierii situaţiei grave în alimentaţia copiilor din instituţiile de învăţământ. Astfel, au fost depistate numeroase lacune legislative, insuficienţa colaborării intersectoriale a instituţiilor publice, lipsa mecanismelor eficiente de control a calităţii alimentelor şi preparării hranei, managementul defectuos al instituţiilor de învăţământ, etc.

Maia Bănărescu a subliniat că securitatea copilului trebuie să fie parte integrantă prioritară a Strategiei securităţii naţionale, iar „statul trebuie să identifice soluţii optime în ceea ce priveşte achiziţiile publice, certificarea calităţii alimentelor şi să asigure un control eficient al calităţii alimentelor preparate, inclusiv cu implicarea părinţilor. Insuficienţa mijloacelor financiare bugetare nu trebuie să fie o scuză, căci statele care investesc în copii au viitor. Or, toate acţiunile trebuie să se conformeze interesului superior al copilului”.

Autorităţile publice competente au prezentat situaţia privind alimentaţia copiilor şi a elevilor, au relatat despre procesul de achiziţionare a produselor alimentare în şcoli şi grădiniţe precum şi mersul urmăririi penale în cauzele pornite pe numele conducătorilor agenţilor economici implicaţi în trucarea achiziţiilor publice.

Potrivit unui comunicat de presă, Centrul de Sănătate Publică municipiul Chişinău a iniţiat mai multe controale în instituţiile de învăţământ preşcolar cu capital de stat şi private fiind constatate în continuare mai multe abateri şi nereguli.

Ceea ce mănâncă în realitate copiii diferă foarte mult de ceea ce arată meniurile-model. Micuţii mănâncă prea puţine fructe şi legume, iar cantitatea de proteine, lipide şi grăsimi necesare dezvoltării corespunzătoare este insuficientă. De asemenea, în unele cazuri, lactatele erau recepţionate fără actele de confirmare a calităţii, iar în altele bucatele erau preparate fiind neglijate condiţiile obligatorii de igienă.

Totodată, în timpul evaluării, într-o grădiniţă, a fost constatat faptul că furnizorul produselor alimentare este unul dintre cei implicaţi în scandalul licitaţiilor publice trucate, care este introdus în lista neagră (Erudio).

Menţionăm că 17 funcţionari publici şi reprezentanţi ai agenţilor economici au fost reţinuţi la sfârşitul lunii octombrie 2016 în dosarul licitaţiilor trucate cu produse alimentare la şcolile şi grădiniţele din Chişinău, în total fiind bănuite 23 de persoane. Oamenii legii au făcut publice interceptări din care reiese că o parte dintre produsele livrate erau alterate. Cele 17 persoane au fost plasate în arest preventiv, însă au fost eliberate din izolatorul CNA în primele zile ale anului 2017 prin deciziile Curţii de Apel Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor