Experţi media din Moldova: Au crescut presiunile asupra jurnaliştilor care nu laudă guvernarea
alte articole
Mai multe organizaţii neguvernamentale de media din Moldova au semnat o declaraţie referitoare la înteţirea cazurilor de agresiuni verbale şi reacţii inadecvate la adresa jurnaliştilor de investigaţie din partea membrilor şi susţinătorilor Partidului Democrat (PDM), care s-au dedat la un limbaj insultător şi agresiv şi solicită partidelor aflate la guvernare, dar şi tuturor formaţiunilor politice să-şi educe membrii, pentru ca aceştia să poarte discuţii civilizate cu presa.
“Atragem atenţia asupra faptului că astfel de mesaje, prin care jurnaliştii sunt intimidaţi pentru faptul că îşi exercită meseria, ridică semne de întrebare cu privire la declaraţiile proeuropene ale liderilor PDM şi vin în contradicţie cu valorile şi normele europene. Cerem partidelor politice să renunţe la limbajul scandalos şi să adopte o atitudine constructivă, corectă şi echitabilă în raport cu jurnaliştii şi mass-media”, se menţionează în Declaraţia semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi, Centrul ”Acces-Info”, Transparency Internaţional – Moldova, Fundaţia Est-Europeană şi Centrul pentru Jurnalism Independent, România.
Astfel, Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă, a fost agresată verbal de Veaceslav Burlac, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Criuleni al PDM, şi Ion Harghel, vicepreşedintele Tineretului Democrat, pentru faptul că publicaţia pe care o conduce a încercat să afle în baza căror criterii IPNA „Teleradio-Moldova” a acordat titlul onorific de "Cea mai eficientă campanie de ocrotire a sănătăţii copiilor din mediul rural desfăşurată vreodată în R. Moldova” campaniei „Renaşte Moldova– Cabinet pediatric mobil”, desfăşurată de Fundaţia lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”.
Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice (CIJM), a fost atacată verbal pentru că a publicat pe portalul anticorupţie.md un material care relata despre faptul că proprietarul postului de televiziune Noroc TV ar fi consilierul pe probleme generale al directorului ÎS Calea Ferată din Moldova, Iurie Topală, consilier municipal din partea Partidului Liberal. Preşedinta CIJM a fost intimidată de jurnalistul Vasile Grozavu.
Partidele aflate la guvernare trebuie să îşi asume faptul că este de datoria presei să analizeze critic actul guvernării, să facă investigaţii, dezvăluiri şi să semnaleze nereguli. Totodată, partidele de guvernământ, ca şi toate formaţiunile politice, ar trebui să îşi educe membrii, ca aceştia să poarte discuţii civilizate, inclusiv cu presa, fără atacuri la persoană, referitoare la genul, starea fizică, statutul maternal sau componenţa familiei reporterilor care îşi exercită misiunea.
Organizaţiile de media au amintit că există şi un Consiliu de Presă, la care poate face apel orice cetăţean nemulţumit de un produs de presă, iar politicienii, membrii partidelor politice, pot de asemenea consulta Consiliul de Presă, în loc să lanseze atacuri care nu pot fi acceptate într-un spaţiu public civilizat. În aceeaşi ordine de idei au precizat că Legea cu privire la libertatea de exprimare stipulează că nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informaţii de interes public decât în condiţiile legii.
În contextul atacurilor recente împotriva jurnaliştilor, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei a declarat pentru report.md că partidele, inclusiv cele aflate la guvernare, care se declară „pro-europene”, în esenţă, nu împărtăşesc aceste valori.
„Membrii acestor partide nu se comportă nici pe departe ca nişte oameni cu raţiune, adepţi ai valorilor europene. Altfel, PDM ar fi luat imediat atitudine vis-a-vis de felul cum reprezentanţii acestui partid atacă presa şi s-ar fi desolidarizat de respectivele afirmaţii. Din câte înţeleg, însă, conducerea formaţiunii stimulează un astfel de comportament anti-democratic şi anti-european”.
Potrivit mai multor experţi media, în ultimul timp au crescut presiunile asupra jurnaliştilor şi asupra instituţiilor de presă din Moldova neafiliate puterii.
În opinia preşedintei Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, citată de report.md la moment, în Moldova se observă o activizare a forţelor care, nu agreează presa de calitate, adică acea presă care investighează, critică, abordează probleme şi nu laudă guvernarea.