La grădiniţele din Chişinău continuă să fie livrate alimente alterate
alte articole
„Cel mai mic preţ la cea mai bună calitate” este principiul pe care ar fi trebuit să-l respecte şefii direcţiilor de educaţie de pe sectoare în momentul semnării unui contract cu agenţii economici, pentru livrarea produselor alimentare către grădiniţe, lucru care nu s-a întâmplat, a comunicat în cadrul audierilor publice de la Primărie, preşedintele grupului de lucru pentru efectuarea anchetei de serviciu în dosarul licitaţiilor trucate, Mihai Moldovanu.
„Dacă la nivel de acte şi certificate totul pare a fi în regulă, atunci, ceea ce ţine de distribuirea produselor alimentare şi recepţionarea lor, există mai multe probleme. Am constatat că mai multe instituţii din domeniul preşcolar, informau periodic administraţiile sectoarelor responsabile despre neconformităţi atunci când produsele alimentare mergeau în grădiniţe. Cu toate acestea, pe parcursul anilor, erau desemnaţi unii şi aceiaşi agenţi economici, fără a se ţine cont de aceste nereguli”, a declarat, conform privesc.eu, Moldovanu.
Totodată, acesta a ţinut să precizeze că au fost constatate probleme şi la nivelul grădiniţelor. De cele mai multe ori când aceste produse alterate erau livrate către grădiniţe, directorii nu sesizau şefii instituţiilor superioare, dar mergeau în întâmpinarea agenţilor economici şi făceau schimbul de produse pe loc. Mai mult decât atât, Moldovanu a ţinut să vorbească şi despre situaţia sanitară a blocurilor alimentare, constatând în urma unor vizite la mai multe grădiniţe din Chişinău, un dezastru în toate grădiniţele.
„Tot utilajul tehnologic utilizat la prepararea hranei pentru copii este epuizat şi moral şi fizic. Acolo în fiecare moment poate apărea un incendiu. În unele grădiniţe coridoarele sunt mai înguste chiar decât într-o puşcărie, iar copiii dorm câte 20 în 12 mp. În caz de un incendiu, ei nu pot fi evacuaţi”, a adăugat Mihai Moldovanu.
În urma unei discuţii avute cu conducerea direcţiei sectorului Buiucani, acesta a aflat că la deschiderea pachetelor, atunci când se petrecea licitaţia, participa aproape tot grupul de lucru, 7-9 persoane, iar la evaluarea ofertelor, nici unul. Un singur şef decidea cine trebuie să fie furnizorul acestor produse alimentare.
Acesta a mai menţionat şi faptul, că tot în urma controalelor din ultimele zile, a constatat că, de fapt, la unele grădiniţe continuă să fie livrate produse alterate. „Cel mai grav e ca în sectorul Ciocana se mai furnizează produse alterate, peşte infectat, iar când directoarea grădiniţei a insistat ca aceste produse să fie schimbate, au apărut supărări atât din partea funcţionarilor direcţiei de pe sector, cât şi din partea agentului economic care îi reproşa de fiecare dată de ce dvs. vă revoltaţi, toţi ceilalţi primesc această marfă, iar dvs. v-aţi găsit una mai deşteaptă şi nu vreţi să luaţi marfa”, a specificat preşedintele grupului de lucru în dosarul licitaţiilor trucate
În concluzie, s-a observat, cu regret, că până la sfârşitul anului, grădiniţele vor primi produse alimentare de la aceiaşi agenţi economici, întrucât legislaţia nu ar permite rezilierea acestor contracte. „Noi am crezut că ar fi posibil de reziliat aceste contracte, dar legea nu permite, pentru că ar fi o catastrofă, nu ar avea cine să asigure până la sfârşitul anului grădiniţele cu produse alimentare”, a precizat Moldovanu.
Cu toate că părinţii ar trebui să se bucure într-un fel, deoarece până la sfârşitul anului nu a mai rămas mult, iar, în prezent şefii direcţiilor de pe sectoare sunt la etapa de petrecere a achiziţiilor, totuşi, motive de bucurie nu prea ar exista, întrucât legea achiziţiilor publice permite semnarea unui nou contract cu aceiaşi agenţi economici, chiar dacă sunt implicaţi în astfel de dosare, în cazul în care aceştia propun cel mai mic preţ.
„În primul rând e nevoie de o reformă structurală a Direcţiei Educaţie, iar una din soluţii ar putea fi desfiinţarea direcţiilor de pe sector şi centralizarea responsabilităţilor la Direcţia Generală a Educaţiei”, a concluzionat Moldovanu.
Amintim că, săptămâna trecută, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a desfăşurat un şir de percheziţii la mai mulţi agenţi economici care livrau produse alimentare către instituţiile şcolare şi preşcolare, precum şi la unii funcţionari publici din cadrul Direcţiilor Educaţie, Tineret şi Sport, responsabile de selectarea agenţilor respectivi. În urma investigaţiilor au fost reţinute în jur de 20 de persoane, agenţi economici şi funcţionari publici, inclusiv şefi ai DETS din sectoarele capitalei. Şefa DGETS, Tatiana Tverdohleb nu a fost reţinută, aceasta fiind doar suspendată din funcţie pe durata desfăşurării anchetei. Notabil este faptul că aceasta se declară nevinovată.