"Om nebun, nu alta" - Profesor de economie arată cum politicile comerciale ale lui Trump se vor întoarce contra SUA

Profesorul de economie Cristian Păun, de la Academia de Studii Economice, explică, într-o postare pe Facebook, de ce politicile comerciale ale lui Trump vor avea un efect de bumerang, riscând să afecteze negativ economia Statelor Unite.
"O altă schemă logică şi simplă pentru a explica efectele nocive ale protecţionismului lui Trump:
- Compania americană Ford produce maşini în România şi în SUA. Din cauza taxelor vamale (am arătat în postarea anterioară), producţia de maşini Ford în SUA va deveni mai scumpă pe partea de materii prime, componente şi subansamble. Cam cu 10% (la o pondere de 50% a materiilor prime şi admiţând că aceste subansamble vin din UE, care a primit o taxă vamală de 20% de la Trump; pe relaţia cu China, taxele vamale sunt mai mari). Când vor dori cei de la Ford din SUA să vândă maşini în afara SUA, la export, se vor trezi cu taxe vamale mai mari care vor fi mărite la paritatea celor mărite de SUA. Acum sunt 10%, vor fi 20% cu siguranţă, în UE. Canada, de exemplu, a crescut ieri la 25% taxele vamale pentru maşinile din SUA. Deci, maşinile americane vor ieşi la export pe toate pieţele cu preţuri mai mari cu cel puţin 20-30% în perioada următoare. Mult! Comenzile pentru companiile americane se vor prăbuşi, cel puţin cu aceste exporturi care vor scădea dramatic din motive de preţ. De război comercial.
- Ce vor face companiile americane care produc pentru pieţele globale? Vor ieşi din lagărul construit de Trump din taxe vamale. Vor reloca masiv din producţia pentru pieţele globale în afara SUA. Asta înseamnă că Ford va produce mai mult în afara SUA pentru piaţa europeană.
Adică, va produce mai mult la Craiova şi în alte locaţii. Evită astfel taxele vamale ale UE pentru maşinile din SUA şi evită taxele vamale ale SUA pentru componente, subansamble, baterii, semiconductori, cauciucuri etc.
Efectul războiului comercial al lui Trump este taman pe dos. El va genera o reacţie normală a companiilor americane care produc pentru piaţa globală să părăsească SUA.
Dacă UE va semna rapid, şi sper că o va face, tratate de liber schimb cu UK (poate chiar primeşte UK înapoi pe piaţa unică), cu Canada, cu India, cu America Latină, cu Australia, cu Japonia şi Asia, lovitura dată SUA va fi devastatoare. Trump va rămâne cu producţia de dolari, de taxe şi de crypto. Cu un deficit comercial care se va acutiza. Cu inflaţie mai mare (oferta de bunuri pe piaţa americană se deteriorează şi scade ca urmare a tarifelor şi se scumpeşte cu cuantumul acestora; cu cât gradul de prelucrare este mai mare, cu atât scumpirea va fi mai mare) şi cu şomaj mai mare.
Companiile străine care vor dori să îşi reloce producţia pe piaţa americană nu vor putea compensa fluxul şi activitatea celor americane care vor pleca din SUA.
Ce este mai problematic este că nici un economist cu ştaif din SUA nu are astăzi curajul să îl înfrunte pe Trump, să comenteze în faţa lui.
Unde sunt nobelizaţii SUA pe parte de economie? De ce tac mâlc? Unde sunt libertarienii de la Mises Institute? De ce tac mâlc Trump se comportă tot mai mult cu un tiran care nu acceptă argumentul ştiinţific, nu acceptă opiniile contrare, nu acceptă să i se spună că a luat-o pe arătură! Om nebun, nu alta! De ăştia te fereşti, nu îi pui căpetenie", scrie, pe Facebook, Păun.