Predoiu: Nu e exclus ca Ponta să încerce de fapt să acopere adevăratul motiv pentru care a obţinut cetăţenia străină

Declaraţiile lui Victor Ponta despre inundarea satelor româneşte pentru a salva Belgradul devoalează simultan mai multe caracteristici despre felul său de a gândi şi acţiona, a acuzat şeful MAI Cătălin Predoiu, preşedintele interimar al PNL.
Mai exact, în viziunea lui Predoiu, prezidenţiabilul Victor Ponta:
1. Este capabil să ia decizii „peste structurile româneşti”, în contradicţie cu ceea ce declară, respectiv faptul că „România este pe primul loc”.
2. Este dispus să ascundă adevărul, dacă crede că poate obţine un avantaj de imagine sau de altă natură (cetăţenia unui stat străin).
3. Este dispus să se laude public cu decizii de stat, dacă crede că poate obţine un avantaj personal (voturi).
4. Este dispus să facă servicii unui stat străin, fără să ceară compensaţii pentru România (de exemplu costul daunelor produse pe teritoriul naţional), dar acceptând favoruri ale unui stat străin (cetăţenia). Chiar dacă cele povestite nu ar fi adevărate, faptul că el poate face astfel de afirmaţii arată mentalitatea şi ce gândeşte cu adevărat.
"Pe de altă parte, dat fiind că evenimentele s-au petrecut în 2014 şi cetăţenia străină a fost obţinută în 2018 (cf. Wikipedia), se pune întrebarea dacă există o legătură între acele evenimente şi obţinerea cetăţeniei străine.
Scopul întregii povestiri a fost să explice de ce a obţinut cetăţenia străină şi nu este exclus ca Victor Ponta să fi pus cele două evenimente în legătură pentru a acoperi adevăratul motiv pentru care a obţinut cetăţenia străină. Dacă e aşa, care este de fapt motivul pentru care V. Ponta a obţinut o cetăţenie străină? Care este adevăratul motiv pentru care a cerut-o? Care este adevăratul motiv pentru care a acceptat-o?
Ce fel de siguranţă ar avea România şi românii cu un preşedinte 'suveranist' care pune România pe locul 2 sau care lasă neacoperite şi necompensate pagubele suferite pentru a proteja umanitar o altă ţară, fie şi prietenă? Până atunci, un gând de simpatie pentru vecinii de bloc ai domnului Ponta, aveţi grijă de voi peste noapte, cât vecinul e acasă!", a comentat Cătălin Predoiu.
Ponta s-a "detonat" în campanie
Reamintim că fostul premier PSD Victor Ponta, în prezent candidat independent la preşedinţia României, a dezvăluit că în 2014 a ordonat deschiderea Porţilor de Fier pentru a salva Belgradul, cu preţul inundării unor sate româneşti.
Ponta a făcut această declaraţie neaşteptată în cadrul podcastului „Hai, live! cu Turcescu şi Andronic”, difuzat miercuri. El a povestit că, în timpul inundaţiilor din 2014, a decis personal să deschidă ecluzele de la Porţile de Fier pentru a evita dezastrul în capitala Serbiei, Belgrad, chiar dacă această măsură a dus la inundarea unor localităţi de pe malul românesc al Dunării.
„Am dat ordin structurilor româneşti să deschidă valea la Porţile de Fier şi, astfel, Belgradul a fost salvat. S-a inundat doar o suburbie. Dacă nu luam acea decizie, întreg Belgradul era sub apă”, a spus Ponta în timpul emisiunii.
Fostul premier a recunoscut că decizia a afectat comunităţi din România: „Da, s-a inundat partea noastră. Dar am colaborat cu ISU, am evacuat oamenii, am oferit despăgubiri rapid. N-a aflat presa la vremea aceea. Au fost sate în aval...”
Întrebat de Robert Turcescu dacă a preferat să sacrifice localităţi româneşti în locul celor sârbeşti, Ponta răspuns: „Cred că pe Dinescu l-am inundat atunci şi de aia nu mă mai invită nici acum să-nvârt un ciolan… Da, dar i-am dat despăgubiri. Mai mult decât făcea crama lui de la Cetate. Hai să fim serioşi, era vorba de Belgrad! Oraşul unde Iancu de Hunedoara l-a învins pe Mahomed Cuceritorul! Să fi lăsat Belgradul sub apă ca să salvăm crama lui Dinescu?! Lasă, că s-a refăcut, e foarte bună acum.”