Olanda va interzice vânzarea de maşini pe benzină şi motorină

Măsurile de combatere a poluării vor fi examinate de către guvern la 13 octombrie. În Olanda flota de automobile electrice se ridică acum la 10% din totalul autovehiculelor.
Automobil electric
Mioara Stoica
20.08.2016

"Trebuie să eliminăm treptat emisiile de CO2 şi trebuie să ne schimbăm modul de a folosi combustibilii fosili, dacă dorim să salvăm Pământul", spune un membru al Partidului Laburist olandez.

Ştirea este senzaţională şi marchează un punct de cotitură în politicile de limitare a efectului de seră şi lupta împotriva schimbărilor climatice: Olanda ar fi pe cale să interzică vânzarea de maşini pe combustibili fosili (chiar şi cele diesel). Interdicţia ar putea fi precedată de taxe mari şi restricţii privind circulaţia vehiculelor pe bază de combustibili fosili, pentru a deveni totală în 2025. Conform datelor publicate în luna aprilie 2016, în Olanda flota de automobile electrice este de 10%.

Ziarul The Independent relatează: parlamentul olandez a pus măsurile de combatere a poluării pe ordinea de zi a şedinţei din 13 octombrie 2016.

S-a vorbit deja despre aceste măsuri în primăvara acestui an, când primele zvonuri despre legislaţia "zero emisii" au circulat în ziarele din Europa de Nord şi un prim proiect de decret a fost adoptat de membrii celei de-a doua camere (Tweede Kamer), dar acum există o dată: 13 octombrie. Dacă va fi aprobată de Senatul olandez, prima cameră (Eerste Kamer), va deveni executorie.

"Schimbări pentru a salva Pământul"

Vehiculele non-electrice, prin urmare, ar putea dispărea din Olanda deja în nouă ani. „Trebuie să eliminăm treptat emisiile de CO2 şi trebuie să ne schimbăm modul de utilizare a combustibilului fosil, dacă dorim să salvăm Pământul”, spune un membru al Partidului Laburist olandez.

În aceeaşi direcţie se mişcă Norvegia şi Danemarca, şi chiar India şi-a anunţat intenţiile de a planifica intervenţii pentru a deveni (încă nu s-a precizat când) o ţară cu maşini electrice solare.

În termen de două decenii, toate mijloacele de transport vor fi electrice

Partidul PvdA (Partidul Muncii) a fost primul care a cerut - susţinut de partidele democratice liberale D66, partidul verde GroenLinks şi ChristenUnie - ca Olanda să înceapă politica de zero emisii.

Guvernul Olandei a semnat, în timpul Summit-ului Mondial climatic de la Paris, un angajament de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 80 la sută (faţă de cele din 1990), până în 2050. Acest lucru implică un plan de a reînnoi treptat flota ţării prin înlocuirea automobilelor cu motoare cu ardere internă, cu maşini electrice. „Dacă legea de interzicere a vânzărilor de maşini noi pe combustibili fosili va trece până în 2025 - a declarat Richard Smokers, consultantul olandez al companiei pentru un transport durabil Tso - va fi un pas important, care ar putea duce la eliminarea (în Olanda) a tuturor autoturismelor pe benzină şi motorină până în 2035”.

Dar există şi cei care neagă proiectul ecologic ambiţios: conform Halbe Zijlstra, liderul grupului parlamentar VVD, interdicţia de trafic pentru vehiculele cu combustibili fosili „este nerealistă”. „Mi se pare o nebunie să se meargă mai departe cu acest plan”.

Reducerea numărului de vehicule poluante - ca parte a angajamentelor asumate la Conferinţa privind schimbările climatice a Organizaţiei Naţiunilor Unite la Paris, în 2015 - este în planurile multor altor naţiuni, printre care opt state din America de Nord şi alte patru ţări europene: obiectivul este acela de a introduce în comerţ doar maşini cu impact redus asupra mediului, până în 2050.

Mai multe informaţii: The Independent

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor