Norvegia vrea să construiască tuneluri subacvatice pentru traversarea fiordurilor cu maşina (video)
alte articole
În mai puţin de douăzeci de ani, ar putea fi posibilă deplasarea în maşină prin "tuneluri subacvatice suspendate": guvernul norvegian a planificat să investească aproximativ 25 de miliarde de dolari pentru a finanţa construirea primelor drumuri semi-plutitoare ale istoriei recente, care ar putea fi operaţionale deja în 2035. Noile "tuneluri subacvatice suspendate" ar servi la traversarea celor mai adânci fiorduri şi s-ar alătura zecilor de tuneluri subterane, sub nivelul mării, deja în funcţiune de mai mulţi ani.
Un mare studiu de fezabilitate, disponibil on-line, prezintă toate detaliile. Din punct de vedere tehnic este vorba despre un tunel semi-plutitor (cu două benzi în fiecare direcţie de deplasare), proiectat pentru ca norvegienii să se deplaseze rapid de la un fiord la celălalt: infrastructura - instalată până la 30 de metri adâncime - ar fi ancorată, acolo unde este posibil, de aceleaşi fiorduri; dar cele care ar sprijini structura ar fi pontoanele plutitoare, relatează situl web Sciece Nature.
Inutil de spus, că este vorba despre un proiect extrem de ambiţios şi nu fără necunoscute, începând cu susţinerea structurilor la nivelul apei, supuse permanent curenţilor şi factorilor atmosferici, precum şi posibilul impact al bărcilor.
Totuşi, aceste tuneluri par a fi singura soluţie pentru a depăşi imposibilitatea construirii de poduri între cele mai adânci fiorduri. Chiar şi căile de acces construite la câţiva metri deasupra suprafeţei mării, cum ar fi Overseas Highway în Florida (care leagă Miami de insulele Keys) nu sunt fezabile, deoarece ar face dificile activităţile marinei norvegiene.
În cazul în care proiectul va depăşi toate standardele de siguranţă, primul tunel subacvatic ar putea uni în curând oraşele Oppedal şi Lavik, traversând Sognefjord: lucrarea va avea o lungime totală de aproximativ 4 km, cu 16 pontoane de sprijin - situate la distanţă unul de celălat să nu interfereze cu traficul maritim - pentru un total de 400.000 de metri cubi de beton.